Smanjivanje penzija neće značajnije smanjiti deficit u Srbiji

Izvor: BKTV News, 23.Jun.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjivanje penzija neće značajnije smanjiti deficit u Srbiji

Ekonomista Ivan Nikolić izjavio je na marginama 14. Ekonomskog samita Republike Srbije da smanjivanje penzija neće biti efikasna mera za smanjivanje deficita u zemlji poput Srbije.
 

On je istakao da bismo smanjivanjem penzija izgubli na prihodnoj strani, količina deficita bi verovatno ostala ista, a trajni cilj ne bi bio dostignut. On je podvukao da je za deficit odgovoran i podbačaj prihoda od poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na dodatu vrednost (PDV), navodeći da umesto da je PDV povećan za 0,5 odsto, koliko se očekivalo, imamo za isti procenat nominalno nižu naplatu. “Deficit generišu činioci koji su van domašaja ekonomske politike na kratak rok. Možemo da smanjimo plate i penzije, ali je činjenica da imamo smanjivanje broja zaposlenih, što direktno povećava transfere iz budžeta PIO fondu. To je nešto što ne može da se promeni preko noći”, rekao je Nikolić.
 
On je ukazao da je jedino pravo rešenje podizanje privredne aktivnosti, ali je poručio da ni to ne može brzo da se reši. “Bojim se da ćemo morati da se naviknemo na ovo stanje – visok deficit Srbije”, rekao je Nikolić. Upitan da li će država moći da finansira toliki deficit, odgovara da hoće, ali dodaje da se ništa neće rešiti po pitanju deficita ni preko noći ni u ovoj godini. Nikolić nije mogao da potvrdi da će deficit dostići devet odsto BDP, kako su neki ekonomisti ocenjivali, ali će, kako kaže, sigurno biti iznad planiranih 7,1 odsto BDP. Nikolić je rekao da je šok koji je nastao zbog poplava napravio dodatni rashod u budžetu, ali je istakao da to nije nešto što odlučujuće opredeljuje deficit.
 
Izvor: Tanjug.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.