Propali pregovori Vlade i sindikata

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Nov.2010, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali pregovori Vlade i sindikata

Beograd -- Propali pregovori Vlade i sindikata o Zakonu o penzijama. Sindikati sutra pokreću potpisivanje peticije za smenu Vlade.

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da su i današnji pregovori sa Vladom Srbije oko izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju propali.

On je rekao da su ti pregovori u Vladi Srbije trajali veoma kratko i da su okončani praktično bez rezultata. Orbović je naveo i da su sindikati "opravdano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma nezadovoljni".

Ljubisav Orbović kaže da je od svih zahteva prihvaćena zaštitna granica za minimalnu penziju i iznosi 27 odsto prosečne neto zarade, zatim da će se Vlada Srbije pobrinuti za zaposlene koji budu proglašeni tehnološkim viškom, kao i pomeranje granice za odlazak žena u penziju tek 2013. godine.

Lider SSSS-a najavio je za sutra u podne početak prikupljanja potpisa za smenu Vlade Srbije.

"Od srede će to biti skupljanje potpisa na nivou cele Srbije u svim gradovima, na svim trgovima u svim firmama, po kućama”, kaže on.

"Znači aktivnosti će početi potpisivanjem peticije, posle toga ulazimo u štrajkove upozorenja po granskim sindikatima, generalni protest koji će biti na dan kada se predaje peticija i ti protesti će biti nastavljeni sve dok ne bude izabrana nova Vlada”, navodi Orbović.

"Pregovaraćemo ukoliko Vlada ponudi nova rešenja"

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ne misli da su propali pregovori sa Vladom Srbije o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

"Ukoliko bi Vlada predložila nova rešenja, sindikati su spremni za nastavak pregovora", rekla je Savićeva.

Prema njenim rečima, sindikati su danas odbili da nastave dalje pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije.

Do odbijanja tih pregovora je, kako je rekla, došlo pošto ih je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić na sastanku, koji je trebalo da prethodi pregovorima sa predstavnicima Vlade Srbije, obavestio da Vlada nije spremna da razgovara o "ključnom" zahtevu sindikalaca.

Ključni zahtev sindikata je odnos prosečne neto penzije i prosečne neto zarade koji ne bi smeo da bude ispod 60 odsto.

Savićeva je rekla da sindikati, ipak, neće "bežati" da ponovo sednu za pregovarački sto, ukoliko Vlada Srbije pronađe prihvatljivo rešenje za zahteve sindikata.

"Za nas je neprihvatljivo da ne žele da razgovaraju o zaštitnoj klauzuli jer prve dve godine penzije neće padati, ali će se to dogoditi nakon dve godine po isteku mandata ove Vlade", rekla je ona.

Indeksacija kamen spoticanja

Kamen spoticanja u pregovorima je sindikalni zahtev o indeksaciji, odnosno da neto prosečna penzija ne može biti niža od 60 odsto neto prosečne zarade.

Tekst zakona o penzijama, koji je krajem avgusta poslat Skupštini, usaglašen je sa MMF-om i predviđa drugačiji obračun visine penzija i pomeranje starosne granice za odlazak u penziju.

Naime, s Međunarodnim monetarnim fondom usaglašeno je da će minimalna penzija biti najviše 27 odsto prosečne zarade, s tim da će, ukoliko tokom godine penzija padne ispod tog procenta, to biti nadoknađeno januarskim usklađivanjem.

Ranka Savić iz Asocijacije slobdnih i nezavisnih sindikata kaže za B92 da MMF, čija misija još boravi u Beogradu, ima više razumevanja za zahteve sindikata od domaće vlade koja svetske finansijske stručnjake koristi kao izgovor.

"Sigurno da ima i toga jer u krajnjoj liniji vlada svoju nesposobnost i neispunjavanje onoga što nam je obećano, pre svega otvaranje novih radnih mesta, sada se zaklanja iza MMF-a. MMF nije nikakva babaroga i mislim da oni shvataju i socijalni i ekonomski trenutak u Srbiji, možda i više nego vlada”, kaže Savićeva.

Međutim, dodaje ona, MMF nije Vlada Srbije i građani nisu birali MMF, pa je poražavajuća činjenica da Srbija toliko zavisi od te institucije. Samim tim, zaključuje Savićeva, prikupljanje potpisa sindikata za smenu vlade je opravdano.

Sindikalni predstavnici koji pregovaraju sa vladom do sada su uspeli da prihvate ponudu da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade.

Poslodavci: Osavremeniti penzioni fond

Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavaca, kaže da ceo penzioni fond treba da se osavremeni, jer ćemo u suprotnom doživeti da za 20 godina prosečna penzija bude jedva 30 posto prosečne plate, što će biti na nivou socijalne pomoći.

Problem je što je životni vek penzionera duži, a manjak zaposlenih zbog krize, koji ne mogu u toj meri da doprinesu svakog meseca penzionom fondu da on može sam od sebe da isplaćuje penzije.

Gostovanje Boška Savkovića u Vestima TV B92 možete pogledati ovde:

Nonsens

Urednica magazina "Biznis” Radojka Nikolić kaže za B92 da veruje da će neki kompromis između vlade i sindikata ipak biti postignut, ali dodaje da je situacija veoma neobična jer se sada sindikati bore za prava penzionera.

"To je malo nonsens. Jesu radnici na kraju svog radnog veka penzioneri, ali su se ovde dogodile neke stvari 'iza scene’ jer je ovoj vladi stalo da do kraja mandata izgura s tim da penzionerima bude sve lepo, da nema dramatičnih rezova i pada standarda”, kaže ona.

"Zbog toga imamo situaciju da je zbog protesta sindikata vlada reagovala kao nikada do sada pa je odmah prihvatila zahtev sindikata, koji se ne bore za aktuelna prava radnika već preuzimaju ulogu koju ima savet penzionera, odnosno potpredsednik vlade Krkobabić. U svemu tome, Krkobabić se ne pojavljuje već čeka kako će se posao obaviti”, dodaje Nikolićeva.

Prema njenim rečima, stvorena je komplikovana situacija koja će morati da rezultira nekim kompromisom, ali problemi su potpuno druge vrste i oni se ovim putem neće rešiti.

Urednica magazina "Biznis”, naime podseća, da su zahtevi sindikata vezani za povećanja penzija i budžet veći nego što je dogovoreno sa MMF-om. Tri povećanja penzija koja su planirana i dogovorena načelno prilikom prethodne revizije sa MMF-om trebalo je da iznose oko 2,8, ali su se ona, zbog inflacije koja je povećana u drugoj polivini godine, udvostručila. Time su se, dodaje ona, udvostručili i izdaci iz budžeta.

Problem je i u tome, smatra ona, što su se ove godine već povećali izdaci za penzije iz budžeta. Umesto jedne trećine sredstava, koliko se obično izdvaja iz budžeta za penzije, došlo se gotovo do jedne polovine. Uz to, napominje Nikolićeva, povećava se broj penzionera, dok stagnira broj zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.