Promocija knjige pukovnika Stankovića u Niškom kulturnom centru

Izvor: JužneVesti.com, 22.Feb.2024, 10:49

Promocija knjige pukovnika Stankovića u Niškom kulturnom centru

Roman-hronika “Breme” pukovnika u penziji Nebojše Stankovića, koji svedoči o događajima s kraja veka na balkanskom tlu, biće predstavljen u četvrtak, 22. februara, od 18 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

“Breme” je vrsta dnevnika ratovanja učesnika Miloša Mitića, autora knjige, kapetana nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, na početku raspada SFR Jugoslavije.

Knjiga govori o >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sudbini tog mladog čoveka , koga pritiska sva težina istorijskog trenutka, sve što tragično vreme donosi i muči pitanje kako u zlo doba sačuvati ličnost, profesionalni i moralni integritet. Postupiti čovečno i ljudki, odgovor je o kom Stanković piše.

“Breme” je smela ispovest koja svojom istinitošću otrežnjuje i hrabri da otvorimo oči i um i da gledamo šire i smelije. Mozaičku strukturu ovog autobiografskog romana popunjavaju kadrovi i scene predratne i ratne atmosfere koja je uvod u dramu građanskog rata, sloma, krvi i pakla. Pošten, iskren, otrežnjavajući ispovedni roman koji nudi istinu, a istina, ma koliko bila teška i bolna, daje snagu,veru i nadu - navode iz NKC-a.

Nebojša Stanković, rođen je u Nišu 1960. godine, završio je Srednju tehničku vojnu školu u Zagrebu i Beogradu i Vojnu akademiju u Beogradu. Nakon 21 godine nošenja uniforme, počinje da radi kao potporučnik u armijskom puku veze u garnizonu Gornji Milanovac. 1991. godine prekomandovan je u Samobor, u Republiku Hrvatsku, građanski rat na prostorima bivše SFRJ ga je vodio od Samobora, preko Knina, Plitvica, do Topuskog, a potom i kroz Bosnu i Hercegovinu, do Viskog i Sarajeva.

Penzionisan je 2006. godine, s činom pukovnika, a pre završetka službe je radio u Upravi za vezu i informatiku Generalštaba Jugoslavije, potom Srbije.

Pored autora, na promoviji će govoriti Kadivka Stevanović, Irena Milošević Lazarević, Dušan Božidarević i Vladimir Hadži-Tančić.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani moći će da po simboličnoj ceni kupe knjigu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.