Preti kolaps: Imaju nedelju ili 500.000 ostaje bez penzije

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti kolaps: Imaju nedelju ili 500.000 ostaje bez penzije

Federacija BiH mogla bi se naći u finansijskom kolapsu ukoliko do 31. januara ne dobije budžet za ovu godinu.

Naime, ukoliko se do tog datuma ne nađe rešenje, verovatno skoro 500.000 penzionera neće dobiti svoje penzije, a budžetski korisnici plate.

Iz Kabineta Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, potvrdili su da neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO dovodi u pitanje isplatu penzija i da će do toga doći ne bude li sednice Doma naroda FBiH na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti usvojen budžet, pišu Nezavisne novine.

Aner Žuljević, delegat starog saziva Doma naroda FBiH, rekao je da se Federaciji dešava "scenario Mostar", ali u gorem i komplikovanijem obliku, jer neće biti penzija, plata budžetskim korisnicima, ali ni finansiranja grada Mostara.

"Ovde situaciju može rešiti jedino visoki predstavnik, koji može doneti budžet, s obzirom na to da se novi saziv Doma naroda FBiH ne može čekati jer tri kantonalne skupštine još nisu dostavile imena delegata", kazao je Žuljević.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže da Vlada FBiH nema zakonski osnov da isplati ni penzije, a ni plate budžetskim korisnicima dok oba parlamenta ne potvrde budžet.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.