Povećanje plata pokreće inflaciju

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje plata pokreće inflaciju

Neplansko povećanje plata u javnom sektoru i penzija izazvaće inflaciju, koja je neprihvatljiva, izjavio guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. Srpska privreda neće ozdraviti dok se ne povećaju proizvodnja i izvoz.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će svako neplansko povećanje plata u javnom sektoru i penzija izazvati rast budžetskog deficita i inflacije, kao i poskupljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kredita.

"Kada se podignu plate u javnom sektoru, javiće se svi korisnici javnih sredstava sa istim zahtevima, a to će se preliti na privatni sektor, što će stvoriti pritisak na inflaciju", rekao je Šoškić na otvaranju debate "Raspodela para kojih nema - 2011: Između socijalne pravde i ekonomske efikasnosti".

Prema Šoškićevim rečima, inflacija u Srbiji nije opcija, jer, ako je praćena destabilizacijom na deviznom tržištu, izaziva finansijsku nestabilnost u zemlji i trošenje deviznih rezervi, kao i obaranje konkurentnosti domaće privrede.

Guverner je istakao da Srbija mora da ide još ranije definisanim putem, odnosno, ka režimu ciljane inflacije i njenom obaranju na nivo kakav je u evrozoni.

On je podsetio da je za ovu godinu ciljana inflacija 4,5 odsto plus-minus 1,5 odsto, a za 2012. godinu četiri odsto plus-minus 1,5 odsto.

"Srbija mora da teži niskoj stopi inflacije i povećanju produktivnosti rada, kao i stabilnosti na deviznom tržištu. Boljeg rešenja u ovom trenutku nema", smatra Šoškić.

Rast zasnovan na izvozu

On je ocenio da privredni model rasta Srbije mora da bude zasnovan na proizvodnji razmenjivih dobara i podizanju izvoza.

Šoškić je upozorio da je Srbija jedina od zemalja u regionu koja još nije prebrodila predtranzicioni period, istakavši da je bruto domaći proizvod 65 odsto od onoga iz 1989. godine, dok je industrijska proizvodnja na nivou od 40 odsto one iz 1989. godine.

"Bez ozbiljne reindustrijalizacije i rasta izvoza i proizvodnje razmenjivih dobara, ne možemo govoriti o privrednom ozdravljenju zemlje", naveo je on.

Guverner je ukazao da Srbija, kao i svaka druga zemlja može da troši onoliko koliko stvara, ukoliko želi da opstane.

On je rekao da naša zemlja ima potencijale i ogromne šanse da postane najpropulzivnija privreda u regionu, ali ostvarivanje tog potencijala i privlačenje stranih investitora zavisiće od nas samih.

Šoškić je ukazao da su plate u Srbiji niske, ali da je naša proizvodnja toliko niska, da su i ovakve plate na granici izdrživosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Posledica inflacija

Izvor: Politika, 22.Feb.2011

BEOGRAD - Ako se dopusti rast plata u javnom sektoru i penzija, to za sobom nosi porast budžetskog deficita, pritiske za rast cena i inflaciju, upozorio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić u debati „Raspodela para kojih nema - 2011”...„Onog trenutka kada podignete plate u javnom...

Nastavak na Politika...

POVEĆANJE PLATA PODIŽE INFLACIJU

Izvor: Kurir, 22.Feb.2011

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da će svako neplansko povećanje plata u javnom sektoru i penzija imati za posledicu rast budžetskog deficita i inflacije, kao i poskupljenje kredita..."Kada se podignu plate u javnom sektoru, javiće se svi korisnici javnih sredstava...

Nastavak na Kurir...

Nema novca za veće plate

Izvor: Danas, 22.Feb.2011

Izdvajanje novca za povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru dovelo bi do rasta budžetskog deficita, što nije dobro i nije u skladu sa dogovorom s MMF-om da deficit ove godine ne prelazi 4,1 odsto BDP, rekao je juče guverner NBS Dejan Šoškić, na debati Centra za demokratiju „Raspodela para...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.