Postignut dogovor sa MMF-om

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Nov.2009, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor sa MMF-om

Beograd -- Vlada Srbije je sa MMF-om dogovorila produženo zamrzavanje plata i penzija u 2010. godini i državni deficit u visini od četiri odsto BDP-a.

Zamrzavanjem plata trebalo bi da budu ostvarene najveće uštede. Planiran je i početak reformi penzionog sistema, kao i obezbeđivanje kredibilne i predvidljive fiskalne politike. Sledeća poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji zakazana za februara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da su pregovori uspešno završeni i da će se najveća ušteda ostvariti produženim zamrzavanjem plata i penzija u narednoj godini.

Dogovoren je i početak penzione reforme, čiji će se pun efekat osetiti tek 2020. godine, ali reforma počinje 2010, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, dogovorom sa MMF-om obezbeđena je predvidljivost fiskalne politike u 2010. godini i posle toga.

Dragutinovićeva je navela da su dve reči ključ za uspeh pregovora sa MMF-om - konsenzus u Vladi i istrajnost.

Ona je ocenila da je ključna poluga programa fiskalno prilagođavanje koje će se izvršiti na račun rashoda države, i to, pre svega, tekućih rashoda.

Ministarka finansija je navela da će budžet za 2010. godinu imati prihode od oko 655 milijardi dinara, rashode od oko 760 milijardi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vlade Srbije i MMF-a, Dragutinovićeva je rekla da je dogovreno da ukupni deficit države Srbije u 2010. bude 130 milijardi dinara, odnosno četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), od čega će deficit republičkog budžeta biti 105 milijardi dinara.

Ona je podsetila da je javna potrošnja u 2008. godini iznosila 44, 5 odsto BDP, a budžetom za 2010. javna potrošnja biće smanjena na 41,4 odsto BDP.

Ona je najavila da će sledeća poseta Misije MMF- uslediti u februaru naredne godine, a Vlada Srbije će do tada doneti zakon o budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti kao jedan zakon, koji su do sada bili odvojeni zakonski propisi.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger ocenio je da je sa Vladom Srbije postignut dobar i uravnotežen sporazum, kao i da će sada glavni izazov srpskih vlasti biti da taj program i primene.

Jeger je podsetio da sporazum treba da odobri i izvršni odbor MMF-a čiji sastanak je zakazan za kraj decembra. On je naveo da je prema prvim procenama MMF-a, privredni pad u Srbiji u ovoj godini trebalo da bude oko četiri odsto, ali se sada procenjuje da će biti bliži tri odsto.

Rast i oporavak biće relativno spori, tako da se za 2010. godinu predviđa privredni rast od 1,5 odsto, rekao je on. Jeger je istakao da su glavna pitanja tokom razgovora sa Vladom Srbije bili budžeti za 2009. i 2010. godinu, kao i fiskalna politika posle 2010. godine.

S obzirom na to da se Vlada odlučila da fiskalno prilagođavanje izvrši na teret tekućih rashoda, to u praksi znači da će fiskalno prilagođavanje za ovu i narednu godinu pasti na teret plata i penzija, rekao je Jeger.

On je istakao da je ključ za postizanje sporazuma bio i da vlada pokaže da ima jasnu strategiju da smanji budžetski deficit posle 2010. godine.

S tim ciljem vlada se obavezala na reformu javnog sektora i penzionog sistema, kazao je Jeger.

Više o ovoj temi možete čitati u rubrici Biz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krkobabić se dogovorio sa misijom MMF-a

Izvor: Press, 03.Nov.2009, 23:25

Razgovori Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda o reformi penzijsko-invalidskog sistema uspešno su završeni, objavio je juče kabinet potpredsednika srpske vlade Jovana Krkobabića. .U saopštenju se ne iznose pojedinosti, ali se ističe da...

Nastavak na Press...

Plate i penzije na ledu i iduće godine

Izvor: RTS, 04.Nov.2009

Sa MMF-om dogovoreno da zamrzavanje plata i penzija bude produženo i u 2010. godini, čime će biti ostvarene najveće uštede, rekla ministarka Dragutinović. Dogovoren i početak penzione reforme. Smanjenje javne potrošnje i povećanje investicija u infrastrukturu dovešće do većeg zapošljavanja,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.