Plate i penzije na ledu i iduće godine

Sa MMF-om dogovoreno da zamrzavanje plata i penzija bude produženo i u 2010. godini, čime će biti ostvarene najveće uštede, rekla ministarka Dragutinović. Dogovoren i početak penzione reforme. Smanjenje javne potrošnje i povećanje investicija u infrastrukturu dovešće do većeg zapošljavanja, istakao ministar Dinkić.

Vlada Srbije objavila je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom postigla sporazum o uslovima daljeg korišćenja kreditnog "stend baj" aranžmana.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da će budžet za 2010. godinu imati prihode od oko 655 milijardi dinara, rashode od oko 760 milijardi, pri čemu će deficit budžeta iznositi oko 105 milijardi dinara, što je na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarka je podsetila da je javna potrošnja u 2009. godini iznosila 44,5 odsto BDP, a budžetom za 2010. godinu javna potrošnja biće smanjena na 41,4 odsto BDP.

Do sledeće posete Misije MMF-a u februaru Vlada će doneti zakon o budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti kao jedan zakon, koji su do sada bili odvojeni zakonski propisi.

Sa MMF-om je dogovoreno da zamrzavanje plata i penzija bude produženo i u 2010. godini, čime će biti ostvarene najveće uštede. Dogovoren je i početak penzione reforme, čiji će se pun efekat osetiti tek 2020. godine, ali reforma počinje 2010, rekla je ministarka.

Dragutinovićeva je istakla da su dve reči ključ za uspeh pregovora sa MMF-om - konsenzus u Vladi i istrajnost.

Ministarka je rekla da je ključna poluga programa fiskalno prilagođavanje koje će se izvršiti na račun rashoda države, i to, pre svega, tekućih rashoda.

Pokrivanje budžetskog deficita kreditnim zaduživanjem

Ministarka rekla je da će Vlada budžetski deficit pokriti kreditnim zaduživanjem na domaćem finansijskom tržištu i kod međunarodnih finansijskih institucija.

Ministarka je navela da Srbija na svom računu ima neutrošena sredstva od 400 miliona evra, a računa se i na povoljne kredite Svetske banke, od koje bi do kraja godine trebalo da stigne 200 miliona dolara, a deo od 300 miliona dolara do kraja sledeće godine.

Do kraja godine trebalo bi da stigne i grant od Evropske unije od 50 miliona evra, a u sledećoj godini još 100 miliona evra, kao i makrofinansijska pomoć od 200 miliona evra, rekla je Dragutinović.

Ministarka je podsetila i da je Srbija od MMF-a dobila 600 miliona dolara na osnovu specijalnih prava vučenja, koji će takođe ići u budžet.

Dragutinović je napomenula da Srbija računa i na sredstva od ruskog kredita, ističući da pregovori nisu završeni, kao i da su za srpsku stranu prihvatljivi samo uslovi zaduživanja koji su bolji od onih koje može dobiti na domaćem finansijskom tržištu.

Predlog reforme penzionog sistema u februaru

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić najavio je da će do kraja februara biti gotov predlog reforme penzionog sistema, u koji će biti unete promene dogovorene sa MMF-om.

Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja nije uslovljena zahtevima MMF-a, rekao je Krkobabić i objasnio da je reforma potrebna zbog toga što je sadašnji penzioni sistem nastao davno, u drugim uslovima.

Plate i penzije će, kako navodi Krkobabić, u ovoj i narednoj godini biti zamrznute na nivou iz novembra 2008. godine, ali će u 2011. godini biti usklađivane na višem nivou, zavisno od ekonomskog rasta zemlje", rekao je Krkobabić.

"Koliko će to biti ne zavisi od naše dobre volje, već od privrednog rasta i prostora za rast plata i penzija, tako da taj privredni rast ne bude ugrožen", rekao je Krkobabić i napomenuo da nije utrvrđena nikakva formula za usklađivanje penzija u 2011. godine.

Precizan dogovor o tome biće utvrđen 2010. godine, kada se bude donosio budžet za 2011. godinu.

Sredstva od MMF-a za jačanje deviznih rezervi

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da će sredstva iz kreditnog aranžmana sa MMF-om ići i za jačanje deviznih rezervi centralne banke koje sada iznose 9,7 milijardi evra, a da će naknadno biti dogovorena tačna dinamika povlačenja tih sredstava.

Prema njegovim rečima, sada se zna da sredstva od MMF-a neće biti povučena na početku aranžmana već u jednakim tranšama tokom trajanja aranžmana.

Guverner je rekao da je s MMF-om dogovoreno da monetarna politika i u narednoj godini bude fokusirana na inflaciju, koja je projektovana u rasponu od šest plus minus dva odsto.

Kad je reč o bankarskom sektoru, Jelašić je ukazao da su banke značajno povećale izloženost prema Srbiji, odnosno obim kreditiranja, što daje mogućnost da u određenoj meri dobiju olakšice, što je bilo i predviđeno Bečkim sporazumom.

Banke su se Bečkim sporazumom, koji je dogovoren u martu ove godine pod pokroviteljstvom MMF-a, obavezale da obim kreditiranja u Srbiji održe na nivou s kraja 2008.

Zvanični razgovori Vlade Srbije i MMF-a o drugoj i trećoj reviziji kreditnog "stend baj" aranžmana od 2,9 milijardi dolara počeli su u ponedeljak, 26. oktobra.

Srbija je do sada povukla prvu ratu od oko 788 miliona evra. Odbor direktora MMF-a je 15. maja za oko sedam puta povećao "stend baj" aranžman Srbiji koji je odobrio u januaru 2009. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво