Pobediću jer se borim za Srpsku

Izvor: Press, 03.Jul.2010, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobediću jer se borim za Srpsku

Čvrsto sam uveren da ću pobediti, a kandidaturu doživljavam kao svoje dodatno žrtvovanje za globalni nacionalni i politički interes RS. Ne idem u političku penziju i niko ne kaže da se neću vratiti na premijersko mesto
Lider SNSD-a Milorad Dodik kaže da je prihvatio kandidaturu za predsednika u želji da postane ključni pregovarač RS u predstojećim pregovorima o ustavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << promenama, ali i da spreči „nekog avanturistu" da osvoji poziciju sa koje može da raspusti parlament!

- Kandidatura za predsednika RS je moja lična odluka i ona nipošto ne znači da je izazvana delovanjem opozicije ili nekakvim predizbornim istraživanjima javnog mnjenja. Sve procene govore da će predsednik u narednim mesecima i godinama, s obzirom na neke procese koji se već najavljuju, biti veoma važna pozicija. Čvrsto sam uveren da ću pobediti, ali i da je to važnije za samu RS nego za mene! Razlog moje kandidature i jeste sama RS, a ne nekakvi Ognjeni Tadići i slični njemu - ističe Dodik u intervjuu za Press RS, dan pošto je i zvanično potvrdio da će biti kandidat SNSD-a za predsednika RS.
Da li ova kandidatura znači da ste se umorili od premijerske pozicije?
- Činjenica je da sam na funkciji premijera sa prekidima punih devet godina. Nisam umoran, ali isto tako mislim da ova fotelja nije stvorena samo za mene. Mnogi ljudi u ovoj funkciji vide samo lepe stvari, a ne prepoznaju onu drugu stranu, onaj stres sa kojim se svakodnevno suočavam. Meni je najvažnije da je Vlada na čijem sam čelu bio stvorila situaciju da institucije RS besprekorno funkcionišu i da je poslednjih pet godina najstabilniji period za RS od kada ona postoji.
Znači, vreme je za mirniji posao. Ali svi koji poznaju vas i vašu energiju tvrde da ćete se dosađivati na funkciji predsednika RS.
- A ko kaže da se jednog dana neću vratiti na mesto premijera ako to bude bilo potrebno?! Ova odluka je prvenstveno vođena činjenicom da nas očekuju pregovori o ustavnim promenama. Sama odluka je rezultat veoma ozbiljnih procena o takvoj situaciji. Naime, s jedne strane, vreme međunarodnog interevencionizma je pri kraju, a po Dejtonu, predsednik je taj koji treba da se bavi statusnim pitanjima RS, šta god to značilo u određenom trenutku. S druge strane, Vlada je operativno telo, u šta ste se i sami uverili, jer sam ja imao pet sastanaka dok ste me čekali! Kao predsednik RS, poći ću od postavke da svaka priča o promeni Ustava mora da ide od Dejtona, koji podrazumeva saglasnost sva tri naroda.
Dakle, bavićete se prvenstveno političkim pitanjima?
- Kandidaturu doživljavam kao svoje dodatno žrtovanje za globalni nacionalni i politički interes RS i zato ću, kao predsednik, sve snage usmeriti prema tome. Pored toga, ne treba smetnuti s uma ni predsednička ovlašćenja vezana za funkcionisanje parlamenta. Mojom kandidaturom sprečavamo da predsednik postane neki avanturista koji bi pravio haos samo zato što je tog dana ustao na levu nogu! Na ovo mesto ne sme doći čovek koji bi se svetio ili pravio darmar u skupštini. Zato smo seli i procenili da je moja kandidatura najbolji način da se spreči i takva mogućnost. Doduše, to nije osnovni razlog moje kandidature, već više jedna sporedna opasnost, koja je na ovaj način predupređena.
Da li ste već izabrali svog kandidata za premijera? Priča se o Džombiću, Radojičiću, Čađi...
- Pošto sam ozbiljan čovek i ozbiljan političar, ne želim ni da razmišljam o takvim spekulacijama. Te priče su samo nagađanja kuloara koja hrane medije. Sve će se znati tek nakon što se završe izbori, naravno u skladu s tim da li će postojati skupštinska većina za takav potez. O imenu premijera ćemo tek tada razgovarati i unutar same partije, ali i sa našim partnerima.
Vaši protivnici kažu da ćete stvarni šef u Vladi opet biti vi, bez obzira na to ko bude premijer. Ali vi biste u tom slučaju sedeli u Palati predsednika i ne biste morali da znate za svaku odluku Vlade?
- Znam da mnogi, posebno u Federaciji BiH, misle da ja vučem baš sve konce u RS. Ali, to jednostavno nije tačno. Pitajte moje ministre i moje saradnike! Naravno da nipošto ne planiram da kao budući predsednik RS prekršim svoja ovlašćenja i da se mešam u stvari za koje nisam nadležan. Znam dobro da su mi mnogi prišivali da je ova zgrada Vlade RS, u kojoj vodimo razgovor, moj lični hir. Da sam je gradio zbog svoje komocije, borio bih se da ostanem u njoj! Ali, sudeći po vašim pitanjima, ispada da treba da se stidim zbog toga što sam politički snažna ličnost. Da li, možda, treba da izvršim harikiri pa da ne budem toliko jak?! Srbima treba da bude jasno da ja i dalje ostajem šef najjače političke partije!
Dakle, ne idete u političku penziju, kako su neki mislili?
- Naravno da ne idem! Tek mi predstoji borba za RS. Naše analize govore da ćemo pored pregovora o ustavnim promenama u narednom periodu sve snage morati da usmerimo na reafirmaciju RS na međunarodnom planu. Naime, polako, ali sigurno nestaje stara generacija političara u Evropi i SAD koji su karijere gradili na optuživanju Srba. Njihov uticaj će nestati u narednih nekoliko narednih godina, a upravo zbog toga moramo da budemo spremni za svoju reafirmaciju. Već imam plan za to, kao i volju ga gradim što bolju Srpsku.    
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.