Plate veće zbog fiskalne konsolidacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2017, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plate veće zbog fiskalne konsolidacije"

Veoma dobri rezultati Vlade Srbije u segmentu fiskalne konsolidacije omogućili su najavljeno povećanje plata u javnom sektoru od pet do 10 odsto i penzija od pet procenata, izjavio je saradnik londonskog Instituta za ekonomske poslove Vladimir Krulj.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Krulj je istakao takođe istakao da je javni dug na nivou centralne države sada oko 65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je blizu kriterijuma iz Mastrihta za punopravne članice EU, sa kojima se i one veoma teško nose.

Srbija je, prema njegovim rečima, već uspela da ispuni jedan od finansijskih uslova iz Mastrihta - smanjen je budžetski deficit ispod tri odsto BDP-a, i to znatno ispod te granice, a nemamo problem ni sa inflacijom.

"Treba istaći i da je suficit budžeta Srbije sada oko 550 miliona evra, a setimo se samo da smo decenijama unazad stalno govorili i raspravljali o velikom deficitu budžeta, koji je često bio veći od planiranog", naglasio je Krulj.

Komentarišući aktuelni trogodišnji stend-baj aranžman s Međunarpodnim monetanim fondom (MMF), koji se veoma uspešno privodi kraju, prof. dr Vladimir Krulj je naglasio da je to "sigurno najuspešniji aranžman sa Fondom u novijoj istoriji srpske ekonomije, ali i sigurno jedan od najuspešnijih aranžmana koji je imao MMF u poslednje vreme" .

Potencijalni ulazak Srbije u novi aranžman sa MMF-om je u ovom trenutku, smatra on, stvar procene, jer našoj zemlji u ovom trenutku nije potrebna finansijska podrška Fonda za nastavak reformi. S druge strane, kako primećuje, treba uzeti u obzir i veoma dobru saradnju sa MMF-om u sprovođenju programa reformi.

"U svakom slučaju, verujem da će Vlada Srbije po pitanju novog aranžmana sa MMF-om doneti odluku u našem najboljem interesu", naglasio je Krulj.

Ocenjujući da su stvorene dobre osnove za dinamičan privredni rast i u narednoj godini, on je takođe ukazao na veoma dobre rezultate u infrastrukturnim projektima.

U tom kontekstu je podsetio da se završava izgradnja Koridora 10, dobro napreduju radovi na Koridoru 11, a posebno je istakao planirane regionalne infrastrukturne projekte, poput autoputa od Niša do Albanije (koji podržava EU), od Beograda do Sarajeva (u koji bi se uključila Turska), kao i projekat brze pruge od Beograda do Novog Sada (u saradnji sa Kinom).

Krulj je takođe apostrofirao činjenicu da je nivo stranih investicija u prošloj godini bio blizu dve milijarde evra, a to su u velikoj meri pre svega grinfild investicije koje podrazumevaju nove fabrike i nova radna mesta, a ne kupovine uspešnih preduzeća, kao što je to bio slučaj decenijama unazad.

Jedan od ključnih izazova za Vladu Srbije u narednom periodu biće rešavanje statusa preostalih strateških preduzeća, uz očekivanje da će do kraja godine biti rešeno pitanje Galenike, kao i dalje privlačenje novih investitora, zaključio je saradnik londonskog Instituta za ekonomske poslove dr Vladimir Krulj.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Krulj: Uspešna fiskalna konsolidacija omogućila veće plate u javnom sektoru

Izvor: Blic, 16.Okt.2017

Veoma dobri rezultati Vlade Srbije u segmentu fiskalne konsolidacije omogućili su najavljeno povećanje plata u javnom sektoru od pet do 10 odsto i penzija od pet procenata, izjavio je saradnik londonskog Instituta za ekonomske poslove Vladimir Krulj...Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Krulj je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.