Petrović: Smanjenje plata i penzija od 10 odsto nije dovoljno

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Smanjenje plata i penzija od 10 odsto nije dovoljno

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da će se najavljeno smanjenje penzija i plata od 10 odsto u javnom sektoru za godinu dana pokazati kao nedovoljno u smislu ušteda u budžetu, ocenivši da će zbog toga morati da se poveća stopa poreza na dodatu vrednost (PDV).

Komentarišući najave ministra finansija Dušana Vujovića, da će smanjenje plata i penzija iznositi maksimalno 10 odsto, Petrović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je rekao da je iz "ministrove izjave shvatio da on velike nade polaže u to da će nedostajuća sredstva u budžetu pokriti značajnim obuhvatom 'sive' ekonomije".

"Istorija i mere koje su do sada preduzete ne daju za pravo da verujemo da će to da se desi. Upravo pre godinu dana je postojalo slično obećanje da će obuhvat 'sive' ekonomije pokriti tu rupu. Sada zapravo vidimo da posle godinu dana ništa od toga nema", rekao je Petrović.

Fiskalni savet je krajnje skeptičan da takav scenario može da se desi, rekao je Petrović i dodao da ukoliko ova vlada uspe da pokrije nedostajuće prihode u budžetu uvođenjem "sive" ekonomije u legalne tokove i tako izbegne povećanje stope PDV-a, onda će Fiskalni savet to pozdraviti.

Navodeći primer da se ne oporezuju penzije ispod 25.000 dinara i plate do 35.000 dinara mesečno, a sve preko toga da se oporezuje po stopi od 20 odsto, Petrović je rekao da bi se na taj način skupilo oko 250 do 300 miliona evra budžetskih prihoda godišnje, što je nedovoljno.

"To bi bilo upravo onoliko koliki je bio onaj paket iz oktobra (2013. godine), a to je bilo povećanje stope PDV-a sa osam na 10 odsto i uvođenje solidarnog poreza i vidite kako se to istopilo za godinu dana", podsetio je Petrović.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.