Penzioneri u minusu i uz povišicu

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri u minusu i uz povišicu

Beograd -- Povišica penzija od 5,5 odsto, koja se prema najavama iz Fonda PIO, očekuje početkom maja, i dalje ne obezbeđuje bolji standard najstarijima.

Penzioneri su, kako pokazuje statistika, u odnosu na rast cena i dalje - na gubitku.

Razliku u primanjima će, potvrđuju u Fondu, prvi primetiti bivši osiguranici samostalnih delatnosti jer im novi, uvećani ček stiže 5. maja. Dan kasnije, penzije će dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poljoprivrednici, a 10. maja nekadašnji osiguranici Fonda za zaposlene kada im sleduje prvi deo aprilske penzije.

Iako su primanja 1,6 miliona korisnika podignuta u skladu s tromesečnom inflacijom, kako zakon i nalaže, penzioneri su u proteklih godinu dana izgubili sedam odsto, odnosno, u proseku 1.400 dinara.

"Primanja penzionera uvek se usklađuju s rastom potrošačkih cena u prethodnom kvartalu. Dakle, oni će, i ovoga puta, tek u maju nadoknaditi gubitak koji su imali od početka godine", objašnjava Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

I u Republičkom zavodu za statistiku potvrđuju ovu računicu. Prema njihovim podacima, cene su u martu prošle godine bile manje za čak 14,1 odsto u odnosu na današnje. A penzije su porasle za 7,5 odsto.

U Fondu PIO kažu da su primanja najstarijih usklađena baš kao što zakon propisuje i sabiraju da će prosečna povišica iznositi 1.200 dinara. Najmanje će dobiti bivši poljoprivrednici i oni kojima je po zakonu zagarantovana najniža penzija.

"Oni s najnižim penzijama primaju 11.447 dinara, pa njima sledi uvećanje od 630 dinara. A najniža poljoprivredna penzija će se podići za 495 dinara", kaže Jelica Timotijević, iz Fonda PIO.

Čekove sa većim iznosima najstariji mogu da očekuju u maju, i to dinamikom kojom su se penzije isplaćivale i do sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I pored povišice penzioneri u minusu

Izvor: S media, 20.Apr.2011

POVIŠICA penzija od 5,5 odsto, koja se prema najavama iz Fonda PIO, očekuje početkom maja, i dalje ne obezbeđuje bolji standard najstarijima. Penzioneri su, kako pokazuje statistika, u odnosu na rast cena i dalje - na gubitku. ..Razliku u primanjima će, potvrđuju u Fondu, prvi primetiti bivši...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.