Penzioneri izbegavaju bankomate

Izvor: B92, Beta, 23.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri izbegavaju bankomate

Beograd -- Osim toga što ne znaju kako se koriste bankomati ili imaju strah od njih, starijim građanima problem predstavlja i plaćanje provizije.

Bankomati mogu biti rešenje za gužve u poštama na dan isplate penzija. Najveći deo penzionera ima otvoren račun kod Poštanske štedionice. Ali, svega 18 bankomata Poštanske štedionice pokriva teritoriju cele Srbije, a od toga 13 bankomata se nalazi u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema rečima Zorana Rosića, direktora sektora poslova sa stanovništvom, to je nedovoljan broj da bi se na efikasan način ova pogodnost pružila svim korisnicima usluga Poštanske štedionice.

Za podizanje novca na bankomatima drugih banaka plaća se provozija koja varira od banke do banke.

"Zavisi od poslovne politike tih banaka čiji su bankomati. Prosečno je oko jedan odsto od iznosa koji se podiže na bankomatu. To je jedan opšti procenat. Što se tiče naših bankomata, nema provizije", rekao je Zoran Rosić.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata kažu pak da je provizija 3-5 odsto od iznosa koji se podiže i da je zbog malih penzija to jedan od razloga zbog koga penzioneri ne koriste bankomate.

"Ako uzmemo u obzir da negde oko 230.000 penzionera prima penzije do 11.000 dinara onda je lako izračunati ekonomsku neisplativost", rekla je Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Proširenje mreže bankomata Poštanske štedionice na kojima bi penzioneri mogli da podižu novac bez provizije bilo bi rešenje.

Kada bi pod istim uslovima penzioneri mogli da podižu novac na bankomatu kao i na šalteru pošta, čekanje u redovima bi izgubilo smisao.

"S obzirom da banka Poštanska štedionica za 2009. god planira postavljanje novih 100 bankomata, znači značajno proširenje mreže kojom će se pokriti cela Srbija, sam Beograd će imati više od 40 bankomata", kaže Zoran Rosić.

On dodaje da će Poštanska štedionica sa instalacijom novih bankomata ponovo aktivirati edukaciju sugrađana.

Čekanje u redovima naravno ne prija ni penzionerima. Napor koji najstariji sugrađani podnose prilikom čekanja u gužvama može predstavljati ozbiljan atak na njihovo zdravlje.

"Jedan od ozbiljnijih slučajeva, sticajem okolnosti poznajem tu ženu, bio je da je žena doživela srčani udar čekajući u redu dok šalter Poštanske štedionice još nije bio otvoren", kaže Ranka Savić.

Gužve će nestati tek kada penzioneri budu imali podjednako povoljnu alternativu čekanju u poštama. Dokle god čekanje predstavlja i uštedu, deo penzionera odlučivaće se na tu opciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.