Penziju (ne) koči stari dug

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penziju (ne) koči stari dug

Procenjuje se da u Srbiji ima 180 hiljada radnika koji imaju rupu u stažu. Zbog odredbe koja predviđa da dug za neuplaćene doprinose zastareva posle 10 godina, mnogi od njih mogli bi da ostanu bez uslova za penziju, upozoravaju u sindikatu. Iz resornog ministarstva poručuju da stare dugove za doprinose imaju većinom preduzeća koja ili ne postoje ili su u stečaju, tako da će se doprinosi radnicima uplatiti iz stečajne mase.

Novi Zakon o poreskoj administraciji predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dugovi za socijalno osiguranje mogu da zastare posle 10 godina. Sindikat novinara traži od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ovaj zakon ne potpiše, jer tvrde da bi 180 hiljada radnika kojima doprinosi za penzijsko osiguranje nisu plaćani moglo da ostane bez penzije.

U Uniji poslodavaca kažu da se time šalje poruka da država toleriše one koji nisu savesni. U resornom ministarstvu kažu da zbog ove odredbe sigurno niko neće izgubiti pravo na odlazak u penziju i da je suština izmene zakona da se uspostavi efikasna naplata svih obaveza. 

Ranđel Radović u fabrici "Metal-sistemi" radi već 39 godina. Od penzije ga deli još četiri meseca, ali je problem što mu godinu i po dana staž nije uplaćen.

"Pitanje je kad ću da odem u penziju, po radnom stažu trebalo bi da odem 14. oktobra sa punim radnim stažom, a znak pitanja je kad ću da odem", kaže Radović.

Procenjuje se da u ovom trenutku u Srbiji ima 180 hiljada radnika koji imaju rupu u stažu. Zbog odredbe koja predviđa da dug za neuplaćene doprinose zastareva posle 10 godina, mnogi od njih mogli bi da ostanu bez uslova za penziju, upozoravaju u sindikatu.

U resornom ministarstvu odbacuju prigovore i kažu da odredba o zastarevanju ili nezastarevanju dugova ne štiti radnike.

Objašnjavaju da stare dugove za doprinose imaju većinom preduzeća koja ili ne postoje ili su u stečaju. Što znači da će se doprinosi radnicima uplatiti iz stečajne mase.

"To je nešto mizerno. To neće ući u poreze i doprinose, radnik neće moći da ostvari penziju za koju je zakinut", kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U Uniji poslodavaca smatraju da se ponovo pokazuje da najgore prolaze oni koji ispunjavaju svoje obaveze.

"Ovo je još jedan primer da praktično najbolje prolaze oni koji ne plaćaju redovno svoje obaveze, već ih ostavljaju za neko drugo vreme. Tada im budu ili otpisani ili neko drugi plati za njih, jednostavno ispada da se to isplati", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

U Ministarstvu fianansija kažu da je cilj izmena zakona da se stvore uslovi za efikasnu naplatu doprinosa. I to bi trebalo da omogući uvođenje pojedinačne prijave, koju će proveravati poreska uprava.

"Ukoliko se poslodavac u roku od mesec i po dana ne javi sa prijavom da plati obavezu Poreska uprava sama po službenoj dužnosti generiše doprinose i dostavi mu da plati, ukoliko ne plati to je jasna indikacija da se ode u kontrolu i izvrši naplata te obaveze", kaže Milica Bisić iz Ministarstva finansija i privrede. 

Od prvog januara građani bi i sami mogli da počnu da proveravaju da li su im doprinosi uplaćeni.

Dragi Vidojević iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kaže da će centralni registar dati tu mogućnost i te alate da ljudi mogu da ostvare uvid upravo u to kako poslodavac radniku ispunjava obavezu od koje zavisi budućnost moja sutra, da li ću moći da odem u penziju ili ne.

Problem sa naplatom socijalnih doprinosa u Srbiji traje godinama. Dug prema PIO fondu je 1,2 milijarde evra, od kojih je 10 odsto nenaplativo. Samo u prošloj godini poslodavci nisu plaćali doprinose za 90 hiljada radnika, a u ovoj godini za još 20 hiljada. Zbog toga je podneto tek nešto više od osam hiljada prekršajnih prijava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.