Penzije u zakonu, štrajk u najavi

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije u zakonu, štrajk u najavi

U Francuskoj je i definitivno usvojen Zakon o penzionim reformama. Posle Senata, gornjeg doma, zakon je odobrio i donji dom, Nacionalna skupština. Sindikati već najavili generalni štrajk.

Nacionalna skupština, donji dom francuskog parlamenta, dala je konačnu saglasnost za predlog zakona o reformi penzionog sistema, koji već nekoliko nedelja izaziva proteste širom zemlje.

Predlog zakona u francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalnoj skupštini, kojim se starosna granica za odlazak u penziju sa 60 pomera na 62 godine, usvojen je sa 336 glasova za i 233 glasa protiv, javio je Rojters.

Na ovaj način uklonjena je i poslednja zakonska prepreka da ovaj predlog zakona postane zakon, budući da je Senat, gornji dom francuskog parlamenta, svoju saglasnost dao pre četiri dana.

Opoziciona Socijalistička stranka saopštila je da će podneti žalbu Ustavnom savetu, najvišem ustavnom organu u zemlji, koji sada treba da donese odluku da li je ova reforma u skladu sa zakonom.

Šest najvećih sindikata najavili su za sutra novi generalni štrajk u znak protesta protiv ove reforme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.