Francuski parlament usvojio sporan zakon o penzionom sistemu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2010, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski parlament usvojio sporan zakon o penzionom sistemu

PARIZ -

Francuski parlament usvojio je danas zakon o reformi penzionog sistema i pored žestokog protivljenja i protesta sindikata širom zemlje.

Donji dom francuskog parlamenta Nacionalna skupština danas je izglasao taj zakon sa 336 glasova za i 233 protiv, dan nakon glasanja u gornjem domu - Senatu.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu sredinom novembra pošto ga potpiše francuski predsednik Nikola Sarkozi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zbog vladinog predloga da pomeri starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine i pravo na punu penziju sa 67 godina, u Francuskoj je izbio talas protesta i štrajkova.

Reforma penzionog sistema jedna je od ključnih političkih koraka koje je morao da preduzme Sarkozi zbog manjka novca u penzionim fondovima. Slične reforme odavno su sprovedene u svim drugim članicama Evropske unije.

Tako je u Nemačkoj i Danskoj granica za odlazak u starosnu penziju podignuta na 67 godina, dok u Velikoj Britaniji ona iznosi 68 godina.

Francuska ima, i pored ovog zakona, jednu od najnižih starosnih granica u zemljama EU. Povećanje starosne granice morale su da sprovedu i neke druge države, poput SAD, gde je ona podignuta na 67 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FR: Zakon usvojen i u donjem domu

Izvor: B92, 27.Okt.2010

Pariz -- Donji dom francuskog parlamenta, Narodna skupština, usvojio je predlog penzionih reformi, čime je uklonjena poslednja prepreka za ozakonjenje tog propisa... Narodna skupština je usvojila predlog reforme penzionog sistema sa 336 glasova za i 233 protiv, preneo je Rojters...Opoziciona Socijalistička...

Nastavak na B92...

Francuska: I Donji dom usvojio reforme penzionog sistema

Izvor: Blic, 27.Okt.2010

Nacionalna skupština, donji dom francuskog parlamenta, dala je konačnu saglasnost za predlog zakona o reformi penzionog sistema, koji već nekoliko nedelja izaziva proteste širom zemlje...Predlog zakona u francuskoj nacionalnoj skupštini, kojim se starosna granica za odlazak u penziju sa 60 pomera...

Nastavak na Blic...

Penzije u zakonu, štrajk u najavi

Izvor: RTS, 27.Okt.2010

U Francuskoj je i definitivno usvojen Zakon o penzionim reformama. Posle Senata, gornjeg doma, zakon je odobrio i donji dom, Nacionalna skupština. Sindikati već najavili generalni štrajk. ..Nacionalna skupština, donji dom francuskog parlamenta, dala je konačnu saglasnost za predlog zakona o reformi...

Nastavak na RTS...

Izglasana penziona reforma u Francuskoj

Izvor: S media, 28.Okt.2010, 10:45

Sindikati u Francuskoj će danas održati još jedan dan protesta zbog penzione reforme, pošto je vlada ipak uspela da je progura izglasavanjem u oba doma nacionalnog parlamenta...Juče je donji dom francuskog parlamenta dao konačan pristanak na predloženi zakon o reformi penzionog sistema, a u utorak...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.