Izglasana penziona reforma u Francuskoj

Izvor: S media, 28.Okt.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasana penziona reforma u Francuskoj

Sindikati u Francuskoj će danas održati još jedan dan protesta zbog penzione reforme, pošto je vlada ipak uspela da je progura izglasavanjem u oba doma nacionalnog parlamenta.

Juče je donji dom francuskog parlamenta dao konačan pristanak na predloženi zakon o reformi penzionog sistema, a u utorak je isto uradio i gornji dom - Senat.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je zadovoljan što je u oba doma izglasan penzioni zakon, čime je, kao najvažnija stavka, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << granica za penzionisanje pomerena sa 60 na 62 godine.

Nastavljen štrajk u ključnoj luci Fo-Lavera

Izglasavanjem je Sarkoziju otvoren put da zakon potpiše, ali se još očekuje stav Ustavnog saveta, kome su se obratili opozicioni socijalisti, kako navodi Rojters.

Štrajkovi nisu uplašili Senat

Sindikati u Francuskoj nameravaju da danas održe protestne šetnje u više gradova širom zemlje, a studenti najavljuju protestne marševe pokušavajući da daju novi zamah štrajkačkom pokretu, javlja mreža BBC.

Francuski ministar rada Erik Vort je izjavio za BBC da su izmene penzionog zakona bile nužne i naveo je primere Danske i Nemačke, gde zaposleni imaju pravo na državnu penziju sa 67 godina, i Velike Britanije, gde se to pravo stiče sa 66 godina.

Lideri sindikata su izjavili da će pokušati da pregovorima dobiju izuzeće u zakonu za teška zanimanja.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.