Penzije i za one bez dana radnog staža

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije i za one bez dana radnog staža

Hrvatska planira da uvede penzije i za one koji nemaju dana radnog staža.

Nacionalna penzija - penzija za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu penziju ili ga uopšte nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja - mogla bi u Hrvatskoj da se uvede 2021. godine.

Plan je da se obuhvate osobe koje su najmanje 15 godina živele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda.

Kako piše "Jutarnji list", to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizlazi iz predloga Strategije socijalne zaštite za starije osobe za period od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu.

Prema planu aktivnosti, u poslednjem kvartalu 2018. godine trebalo bi da bude dovršena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivaće se kriterijumi za obuhvat potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus, kao i parametri za izračunavanje visine nacionalne penzije, a do poslednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira. U 2021. bi, dakle, mogla početi isplata nacionalnih penzija.

Procenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć. Uvođenje nacionalne penzije najavljuje se poslednjih petnaestak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove vlade.

Institut nacionalne penzije trenutno ima stotinak država širom sveta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva: u Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 17 odsto populacije od 25 do 55 godina i čak 26 posto osoba starijih od 65 godina.

Najveći izazov biće određivanje optimalnog iznosa nacionalne penzije, koji bi morao biti veći od socijalne pomoći (maksimalno 900 kuna za samca), a opet manji od najmanjeg mogućeg iznosa penzije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.