Penzija samo onima, čije odsustvo neće ugroziti zdravstvo

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzija samo onima, čije odsustvo neće ugroziti zdravstvo

U penziju će otići samo oni lekari za koje se utvrdi da nema potrebe za njihovim ostankom, dok će zdravstveni radnici čije su specijalizacije deficitarne ostati deo zdravstvenog sistema, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.
          "Ministarstvo odgovorno pristupa procesu racionalizacije i želja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nam je da nijednim postupkom ne ugozimo funkcionisanje zdravstvenog sistema", rekao je Vekić Tanjugu i dodao da je namera da se pre svega smanji broj nemedicinskog osoblja.  On je istakao i da su u Ministarstvo stigli spiskovi zaposlenih, koji su pokazali da je veliki broj onih koji ispunjavaju uslove za penziju, ali i i da je više od deset specijalistickih službi deficitarno, pre svih pedijatrija, anesteziologija i nekoliko hirurških grana. Prema njegovim rečima, samo kada je reč o pedijatriji, više od 65 odsto lekara je u starosnoj dobi između 55 i 65 godina. "U u proteklih godinu i po dana prirodnim odlivom izgubili više od 4.500 zdravstvenih radnika, ali smo radeći na podmlađivanju zaposlili 1.951 zdravstvenog radnika, od toga 834 lekara", rekao je Vekić i dodao da je cilj podmlađivanje kadra. Prošle godine odobreno je više od 1.600 specijalizacija, dok bi, prema očekivanjima, ove godine trebalo da bude ukupno odobreno više od 1.500 specijalizacija, naveo je državni sekretar. Kad je reč o nemedicinskom osoblju, Vekić je precizirao da se prirodnim odlivom za poslednjih godinu dana smanjio broj tog odoblja svega za 1,5 odsto. "Naš cilj je da racionalizaciju sprovedemo upravo kroz prirodan odliv, kroz novu sistematizaciju i proglašavanjem tehnoloških viškova određene nemedicinske struke", zaključio je Vekić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.