Penzija samo za lekare čiji odlazak neće ugroziti zdravstvo

Izvor: RTS, 09.Okt.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzija samo za lekare čiji odlazak neće ugroziti zdravstvo

U penziju će ići samo oni zdravstveni radnici čije odsustvo neće uticati na rad čitavog zdravstvenog sistema, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić. Pedijatrija, patologija i anesteziologija sporne oblasti u kojima nedostaju lekari. Za godinu dana zaposleno 834 lekara i dodeljeno 1.600 specijalizacija, ukazuje Vekić.
Berislav Vekić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da Ministarstvo zdravlja odgovorno pristupa procesu racionalizacije zaposlenih u javnom sektoru, i da će s toga u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije se odsustvo neće odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Ističe kako poslednji rezultati ukazuju da se sektor pedijatrije mora hitno podmladiti i dodaje kako je zbog toga u proteklih godinu dana zaposleno 834 lekara.
Vekić ukazuje da je do sada dodeljeno 1.600 specijalizacija, dok ima zahteva za odobrenje preko 1.300 novih specijalizacija.
Napominje kako su spiskovi sa osobama koje su za penziju već stigli u Ministarstvo i da su oni objedinjeni, ali kako dodaje ne bi ih komentarisao, već samo ukazuje da u oblastima pedijatrije, patologije i anestezije nedostaju lekari.
Ponavlja kako je jedna od strategija Ministarstva da se smanji broj nemedicinskog osoblja, da bi umesto njih mogli da se zaposle lekari.
Podseća kako je broj nemedicinskog osoblja u proteklom periodu smanjen za jedan i po posto.
Na pitanje šta će biti sa lekarima koji su 1999. izbegli sa Kosova, a koji su do juna prošle godine primali nadoknadu od 8.500 dinara koja je ukinuta, Vekić napominje da je to problem star 16 godina.
Zaključuje kako će sve zaostale nadoknade za 15 meseci biti isplaćene, dok će 1.171 zdravstveni radnik izbegao sa Kosova, moći da se projavi na Biro i krene u potragu za novim poslom.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U penziju samo lekari čiji odlazak neće ugroziti zdravstvo

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2015

U penziju će ići samo oni zdravstveni radnici čije odsustvo neće uticati na rad čitavog zdravstvenog sistema, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić...Vekić je za RTS rekao da Ministarstvo zdravlja odgovorno pristupa procesu racionalizacije zaposlenih u javnom sektoru,...

Nastavak na Radio 021...

Penzija samo onima čije odsustvo ne ugrožava zdravstvo

Izvor: Studio B, 09.Okt.2015

- U penziju će ići samo oni zdravstveni radnici čije se odsustvo neće odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić...Za godinu i po dana zaposlena su 834 lekara, a samo prošle godine omogućeno je 1.600 specijalizacija,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.