Partizani sabotiraju četničke penzije

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizani sabotiraju četničke penzije

Prošle su tri godine od usvajanja izmene Zakona o pravima boraca, kojima su izjednačena prava četnika i partizana, a da nijedan ravnogorac nije dobio boračku penziju! U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da ceo proces koči drugostepena komisija koju je trebalo da formiraju Skupština Srbije i SUBNOR.

- Problem nije u Ministarstvu rada. Svi koji žele da ostvare prava na boračku i invalidsku zaštitu podnose zahtev opštinskoj boračkoj službi. Po zakonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učešće u ratu se mora dokumentovati. Međutim, kako većina ravnogoraca nema nikakvu dokumentaciju, data im je mogućnost da učešće u ratu dokazuju sa dva svedoka. Problem je u drugostepenoj komisiji u kojoj treba da sede i članovi SUBNOR-a, jer oni neće da učestvuju u toj priči. Tako da drugostepana komisija još nije formirana - kaže za „Blic nedelje" Miro Čavaljuga, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike.

Prema njegovim rečima, boračkoj službi na nivou opština nije podneto mnogo zahteva ravnogoraca. Onima koji su učešće u ratu dokumentovali ili potvrdili sa dva svedoka, opštinska služba izdaje rešenja. Međutim, izdata rešenja o boračkim penzijama i spomenicama mora da potvrdi drugostepeni organi koji nije još formiran. To je razlog zašto nijedan vojnik Draže Mihailovića nije dobio boračku penziju, ali ni ravnogorsku spomenicu.

U Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) kažu da je izjednačavanje prava četnika i partizana bio više marketinški potez tadašnje garniture na vlasti.

- Naš stav je poznat svima. Trebalo je da mi delegiramo tri člana komisije, ali nismo želeli da učestvujemo u toj priči. Čak smo Ustavnom sudu Srbije uputili predlog za ocenu ustavnosti Zakona. Još čekamo njihov odgovor - kaže Slavko Popović, predsednik SUBNOR-a Srbije.

Osim tri člana SUBNORA-a, u drugostepenoj komisiji trebalo je da sede i četiri člana koje bira Skupština Srbije. Komisija je trebalo da odlučuje o dodeljivanju ravnogorske spomenice, o statusu vojnih invalida, svojstvu korisnika porodične invalidnine i da daje mišljenje o priznavanju statusa „borca Narodnooslobodilačkog rata".

Članovi Srpskog pokreta obnove, koji su inicirali izmenu zakona u Srpskom parlamentu, kažu da je skandalozno ponašanje vlasti, i dodaju da levičari u Vladi koče ceo postupak.

- Ko je i zašto predložio da članovi SUBNOR-a sede u komisiji? Pa nisu ni četnici sedeli u komisijama koje su dodeljivale penzije partizanima. Ako donosite neki zakon, dužni ste da ga primenjujete. Ovako levičari u Vladi donose pravilnik kojim se određuju članovi komisije i tako se smišljeno onemogućava sprovođenje zakona - kaže Danica Drašković, i dodaje da su u Sloveniji već od 1990. godine izjednačena prava svih učesnika rata.

- U Sloveniji svi koji su bili u jugoslovenskoj vojsci, odnosno vojnici Draže Mihajlovića, imaju penziju 3.000 evra. Samo kod nas u Srbiji to nije tako. Samo kod nas može da se donese zakon koji se ne primenjuje, a da oni koji su krivi za njegovu opstrukciju ne budu kažnjeni - ogorčena je Danica Drašković.

Pocepali dokumentaciju

Po Vranju se još prepričava kako je bivši vojnik Draže Mihailovića, po usvajanju Zakona koji izjednačava prava četnika i partizana, došao u prostorije SUBNOR-a da podnese zahtev za ravnogorsku spomenicu.

- Dobro, osim zahteva imaš li bilo kakav dokument da si učestvovao u ratu? - pitali su ga u SUBNOR-u.

- Nemam, vi gi pocepaste - spremno je odgovorio ravnogorac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.