Oporavak ekonomije uz investicije

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak ekonomije uz investicije

MMF smatra da bi oporavak srpske ekonomije mogao da bude podstaknut povećanjem investicija, a za to je potrebna bolja realizacija javnih investicionih projekata, rekao predstavnik Fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik. Penzije i plate ostaju zamrznute do kraja godine.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je da bi, prema mišljenju Fonda, stimulacija domaće potrošnje u Srbiji, pod trenutnim ekonomskim okolnostima, rezultirala višom inflacijom i uvozom, a imala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi i ograničen uticaj na povećanje ekonomskog rasta.

"MMF smatra da bi oporavak srpske ekonomije mogao da bude podstaknut povećanjem domaće tražnje za investicijama, a za aktiviranje te mogućnosti potrebna je bolja i brža realizacija javnih investicionih projekata", rekao je Lisovolik Tanjugu.

Povodom izjava pojedinih predstavnika Vlade Srbije da će se založiti za odmrzavanje plata i penzija u javnom sektoru pre isteka aranžmana sa MMF-om, Lisovolik je podsetio da je dogovor postignut tokom prethodne revizije i da on predviđa pridržavanje nivoa potrošnje, dogovorenog prilikom razgovora o budžetu za 2010. godinu, uz jednokratnu pomoć socijalno najugroženijim građanima.

"Taj dogovor znači da će penzije i plate u javnom sektoru biti zamrznute do kraja 2010. godine i da će ta mera biti oprezno ukinuta tokom 2011. godine", istakao je Lisovolik.

Tokom četvrte revizije aranžmana sa MMF-om, u maju, dogovoreno je da se plate i penzije u javnom sektoru ne odmrzavaju, već da zaposleni i penzioneri dobiju jednokratnu pomoć u drugoj polovini godine, za šta će biti izdvojeno četiri milijarde dinara.

Dogovoreno je da zaposleni u državnom sektoru dobiju ukupno dve milijarde dinara, koliko i penzioneri, mimo redovnih plata i penzija, čime bi se pomoglo najsiromašnijim slojevima društva u Srbiji da lakše prebrode negativne efekte krize.

Peta revizija stend-baj aranžmana

Upitan da li očekuje revidiranje prethodne procene od 1,5 odsto privrednog rasta za Srbiju u ovoj godini, Lisovolik je ukazao da će misija MMF-a tokom predstojećih razgovora razmotriti i to pitanje i ažurirati prognozu.

"Na temelju dosadašnjeg razvoja situacije, ne vidimo da će ta prognoza biti značajnije promenjena", naglasio je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, misija MMF-a dolazi u Srbiju povodom pete revizije stend-baj aranžmana 18. ili 19. avgusta, a tokom posete, kao i obično, baviće se kvartalnom procenom uspeha aranžmana, kao i ažuriranjem privrednih, fiskalnih i monetarnih projekcija i procenom razvoja u finansijskom sektoru.

Ključno strukturno pitanje će predstavljati nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, naveo je Lisovolik i dodao da će biti reči i o napretku u reformama javne potrošnje, prostoru za unapređenje poreske administracije, novom okviru za dobrovoljno restrukturiranje korporativnih dugova, kao i strukturnim reformama koje za cilj imaju brži privredni rast, poput privatizacije i mera za poboljšanje poslovne klime.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, a posle pozitivne ocene četvrte revizije aranžmana, krajem juna, Srbija je dobila mogućnost da povuče dodatnih 380 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.