Dinkić: Plate i penzije bi trebalo povećati četiri odsto

Izvor: Studio B, 04.Avg.2010, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Plate i penzije bi trebalo povećati četiri odsto

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da bi bilo primereno da se plate i penzije povećaju za četiri odsto u oktobru, ukoliko se o tome postigne dogovor.

Dinkić je u intervjuu za današnje izdanje Politike kazao da će o odmrzavanju plata i penzija razgovarati i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Povećanje zarada za četiri odsto koštalo bi 3,5 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dinara do kraja godine. Sasvim je sigurno da je to beznačajna suma za budžet koji iznosi 800 milijardi dinara, a u bruto domaćem proizvodu (BDP) bi ta suma bi činila 0,1 odsto", kazao je Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije. Ako se neograničeno drže zamrznutim plate i penzije, ocenio je, samo bi, zbog inflacije, dalje opadala kupovna moć stanovništva, ljudi bi još manje trošili i to bi vodilo novom zatvaranju radnih mesta što bi dovelo do aktiviranja socijalne bombe.

Dinkić je istakao i da se zalaže za agresivno povećanje investicione potrošnje i blago povećanje lične potrošnje koja bi dovela do većih budžetskih prihoda za samo nekoliko meseci.

Potpredsednik Vlade Srbije je ocenio i da su se "debelo preračunali" savetnici premijera koji su izašli u javnost sa idejom da bi trebalo ukinuti stimulativni program za privredu.

"Oni (savetnici premijera) misle da je izlazak iz recesije nepovratan, a ja sam naprotiv vrlo uplašen da, ukoliko se ne pojačaju podsticajne mere za privredu i ličnu potrošnju, Srbija može da se vrati u zone negativnog privrednog rasta i da se iz ovog blagog oporavka vrati tamo gde smo bili prošle godine", kazao je Dinkić.

Stimulativne mere za privredu, ocenio je, su ključ zašto je Srbija uspela prošle godine da preživi najteži momenat kroz relativno mali pad BDP-a od 2,8 odsto i obezbedi lagani rast ove godine.

"Sa tim merama zato nikako ne treba prekidati, treba ih povećati i pojačati i u čitavoj narednoj godini", kazao je Dinkić i ocenio da Srbiji u trenutnoj situaciji nije potrebna štednja, nego veća potrošnja.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oporavak ekonomije uz investicije

Izvor: RTS, 04.Avg.2010

MMF smatra da bi oporavak srpske ekonomije mogao da bude podstaknut povećanjem investicija, a za to je potrebna bolja realizacija javnih investicionih projekata, rekao predstavnik Fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik. Penzije i plate ostaju zamrznute do kraja godine...Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.