Izvor: Piplmetar.rs, 16.Dec.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLAZAK U PENZIJU: PIO fond opet promenio pravila, evo sa koliko godina se dobijaju uslovi

Žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade, čekaće dodatnih šest meseci, kažu u Fondu PIO.
Pročitajte:  Evo šta će sve u Srbiji da poskupi od 1. januara 2017. i za koliko

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << staža osiguranja i najmanje 55 godina života.
– Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju – rekla je Timotijević za RTS.
Ona dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.
– Od 1. januara se menjaju se uslovi i podiže granica za preveremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos – navela je Timotijević.
Ona je rekla da je 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.
Kod žena te godine bi se došlo do uslova – 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.
– Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja – rekla je Timotijević.
Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se raniuje ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto.
Timotijević je rekla da je umanjenje trajno.
Prema njenim rečima, godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca.
(Piplmetar.rs / Agencije)

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.