Ne povećavati penzije

Izvor: Blic, 05.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne povećavati penzije

Međunarodni monetarni fond zatražio je od Vlade Srbije da ne povećava penzije za deset odsto, već da ih samo redovno poveća jer bi vanredno povećanje prouzrokovalo veliki deficit budžeta u 2009. godini, saznaje „Blic". Ukoliko bi se Vlada odlučila na povećanje penzija, zahtev MMF je da se zamrznu plate u javnom sektoru počev od 1. januara 2009. godine. Vlada, kako saznaje „Blic", ima rok da odgovori do petka.



Ovakav zahtev usledio je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovora delegacije MMF koji su počeli sredinom prošle nedelje. Već na početku pregovora bilo je jasno da budžet za 2009. godinu mora biti daleko restriktivniji nego što je bilo predviđeno. Ocena MMF bitna je zbog ekonomske slike Srbije u svetu od koje najviše zavisi priliv stranih investicija i mogućnost uzimanja kredita.

„Da bismo dobili kredite od međunarodnih finansijskih institucija i posebno kredite od Svetske banke, Evropske investicione banke itd., nama treba što bolji rejting", izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović. „Izuzetno nam je važno zato što svi uvažavaju ocenu o karakteru ekonomske politike MMF-a. Znači, i EU se oslanja na njihove ocene, nama je više iz tog razloga potreban taj program", objasnila je ministarka.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da, ukoliko bude postignut dogovor sa MMF-om, možemo očekivati više investicija u Srbiji i jačanje dinara.

Bude li Vlada prihvatila preporuke delegacije MMF-a, ova institucija će podržati povećanje plata i penzija u 2009, ali samo u skladu sa troškovima života, koji će, procenjuje se, biti veći za oko osam odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.