Mladić dobija zaostale penzije

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2011, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić dobija zaostale penzije

Država je uplatila na račun porodice Ratka Mladića oko pet miliona dinara na ime zaostalih penzija ratnog komandanta VRS, piše beogradska štampa.

Jednom od doskoro najtraženijih svetskih begunaca penzija je poslednji put isplaćena decembra 2005. godine, kada je račun zamrznut. Od tada je na ovaj račun leglo više od 60 uplata.

- Sada ne postoji nijedan razlog da porodica ne dobija uredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sve njegove penzije - kaže za "Novosti" porodični advokat Mladića Miloš Šaljić.

Ovlašćenje za podizanje penzije Ratko Mladić je dao svom sinu Darku samo dan pre nego što je izručen Haškom tribunalu. To znači da će prva "slobodna“ penzija koja će biti uplaćena na Darkov račun biti - junska. Ona bi trebalo da iznosi oko 80.000 dinara, kako navode u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

General Mladić se penzionisao 2002. godine, kada mu je prestala aktivna vojna služba. Pravo na penziju ostvario je marta iste godine. Na poseban račun isplaćivao mu je Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Do 2005. godine ovlašćenje da podižu Mladićevu penziju imali su supruga Bosiljka i sin Darko, kao i dvojica aktivnih oficira tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore - Branislav Puhalo i Blagoje Govedarica.

Kada je skinuo uniformu, Mladić, koga su srpske vlasti uhapsile krajem prošlog meseca, dobijao je penziju preko 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, čiji je osnovni zadatak bio da brine o statusu pripadnika VRS koji su se prekomandovali u VJ. Centar su činili Mladićevi saborci iz VRS, a tužilaštvo Haškog tribunala ga je na suđenjima označavalo kao dokaz da je Srbija podržavala aktivnosti VRS u BiH.

Iako je odmrzavanje penzije prvi korak ka vraćanju prava koja pripadaju Mladićevoj porodici, ona od države očekuje i da vrati oko 14.000 evra koliko je zaplenjeno prilikom jednog od četiri pretresa porodične kuće na Banovom brdu.

- Rekli su mi u tužilaštvu za ratne zločine da će im vratiti taj novac. Oduzeli su ga protivzakonito, zbog čega i tužimo državu - otkriva advokat Šaljić. - Mi, međutim, smatramo da to nije dovoljno, već tražimo da nam vrate i kamatu, kao i da plate sve troškove koji su u međuvremenu nastali.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.