Milijarda evra državi, a penzija na 19.500 dinara

Izvor: Kurir, 07.Avg.2014, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarda evra državi, a penzija na 19.500 dinara

Promene zakona o budžetu u septembru pratiće i izmena Zakona o PIO, kako bi se prosečne penzije smanjile za najmanje 20 a najviše 40 evra

BEOGRAD - Država je od početka godine na plate i penzije potrošila 1,4 milijarde dinara više nego prošle, što verovatno mnogi penzioneri nisu ni osetili, ali će osetiti eventualno smanjenje penzija po modelu „20 odsto“, po kojem bi prosečna penzija od 24.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bila manja i od 20.000. Država bi, s druge strane, uštedela oko 120 milijardi dinara.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić najavio je da se od septembra mogu očekivati nove izmene Zakona o PIO.

On nije mogao da se izjasni o najavama o smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, s obzirom na to da, kako je rekao, ne postoji konkretan predlog. Ovo praktično ukazuje i da je prvobitna najava ministra finansija, a tada ministra privrede, Dušana Vujovića o smanjenju od svega 10 odsto i plata i penzija diskutabilna i realna koliko i model „20 odsto“.

Momo Čolaković

NEMOJTE LINEARNO  SMANJIVATI PENZIJE

Potpredsednik i poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković rekao je da ta partija još nije iznela svoj stav o smanjenju penzija, a da on misli da prinadležnosti najsiromašnijih, onih čije su penzije od 10.000 do 15.000 dinara, pa i onih čije su penzije u visini srpskog proseka - ne treba dirati. - Ako smanjenje plata i penzija bude neminovno, onda tu meru ne treba sprovoditi kod onih kojima su ta primanja najniža - kaže Čolaković i dodaje da treba učiniti sve da se finansije srede, pre svega u sektoru proizvodnje, povećanja radnih mesta, saniranju gubitaša, da se reši problem preduzeća u restrukturiranju, smanji siva ekonomija...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.