Mesićeva penzija po zakonu

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesićeva penzija po zakonu

Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić jedan od 24.000 korisnika penzija u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije, saopšio Fond PIO.

Svi osiguranici koji su ceo ili bar deo penzijskog staža ostvarili u Srbiji, u bilo kom periodu svoje radne istorije, imaju određena prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ukoliko im je za taj staž uredno uplaćen doprinos, saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Budući da se većina državnih institucija nekadašnje SFRJ nalazila u Beogradu, svi funkcioneri iz bivših republika, koji su imali službu u tim državnim institucijama, u momentu sticanja prava na penziju po propisima svoje zemlje, imaju pravo i na srazmerni deo penzije za staž ostvaren u Srbiji, jer su za njih doprinosi uplaćivani u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije", navode u Fondu PIO.

Ta prava, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja, kako se objašnjava, regulisana su bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju, koji postoje između svih zemalja nekadašnje SFRJ.

Inače, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje isplaćuje penzije za oko 24.000 korisnika u državama bivše SFRJ - 5.750 u Hrvatskoj, 6.250 u Republici Srpskoj, oko 4.250 u Makedoniji, oko 4.500 u Federaciji BiH i oko 3.200 u Crnoj Gori.

Ukupan mesečni iznos tih prinadležnosti je oko 316 miliona dinara, navode u Fondu.

Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić je u intervjuu TV 3 otkrio da mu je, otkada je u februaru otišao u penziju, počela da se obračunava i penzija u Srbiji, pa tako svakog meseca prima po 39 evra iz Srbije.

Njegova obaveza je, kako je rekao, da srpskom Fondu PIO redovno, svakih šest meseci, dostavlja potvrdu da je živ.

"Srbija mi plaća što sam rušio Jugoslaviju. Novac nije veliki, ali za godinu dana se skupi dovoljno penzije i za potrošiti", rekao je kroz smeh Mesić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVIM FUNKCIONERIMA SFRJ SRBIJA DAJE PENZIJU

Izvor: Kurir, 25.Nov.2010

BEOGRAD - Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić jedan je od 24.000 korisnika penzija u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije i jedan od 5.750 korisnika koji žive u Hrvatskoj, a koji primaju penzije ili njihov deo iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko...

Nastavak na Kurir...

Fond PIO: Mesić nije jedini

Izvor: Glas javnosti, 26.Nov.2010, 07:01

BEOGRAD - Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić jedan je od 24.000 korisnika penzija u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije i jedan od 5.750 korisnika koji žive u Hrvatskoj, a koji primaju penzije ili njihov deo iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko...

Nastavak na Glas javnosti...

Stiže pomoć i za inopenzionere

Izvor: S media, 26.Nov.2010

Veliki broj inopenzionera ovih dana zove PIO fond pitajući kada će dobiti pomoć države od 5.000 dinara. Razloga za brigu nema, jer će svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u inostranstvu, a penzija im nije veća od 30.000 dinara dobiti obećano. Rok za dostavljanje dokumentacije produžen...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.