Manji broj zanimanja sa beneficiranim stažom

Izvor: Politika, 20.Avg.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj zanimanja sa beneficiranim stažom

Poenta novog propisa – nije važno koliko si radio i uplaćivao, već koliko će penzija da košta državu koja nije umela da upravlja Fondom PIO

Novi zakon o PIO koji stupa na snagu 1. januara naredne godine pokvario je računicu mnogim budućim penzionerima koji su računali da će ranije u penziju kako bi konačno uživali u onome što su godinama kroz doprinose za PIO uplaćivali.

Zakonodavac ne samo da je, dakle, pooštrio uslove za penzionisanje uvođenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazni i za muškarce i za žene, već je pomerio granicu za odlazak žena u penziju, sve u cilju smanjenja opterećenja na budžet. Kako bi čitaocima pojasnili neke od nejasnoća koje donosi novi zakon „Politika” će i danas pokušati da odgovori na neka od pitanje koja su stigla našoj redakciji.

Pitanje – Do sada je bilo moguće, ukoliko dobijete otkaz pod određenim uslovima, da na birou budete i do dve godine, sa plaćenim svim doprinosima i s nekom platom. Da li će to biti moguće i po novom zakonu i pod kojim uslovima?

Odgovor – Zakon o izmenama i dopunama zakona o PIO ne reguliše ovo pitanje. Ovo pitanje je materija Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti,čiju realizaciju obezbeđuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Nije nam poznato da će Zakon o zapošljavanju biti menjan. Verovatno će u Nacionalnoj službi za zapošljavanje moći više da vam kažu o nastaloj situaciji prouzrokovanoj postupnim pomeranjem starosne granice za sticanje prava na starosnu, odnosno prevremenu starosnu penziju

Pitanje – Da li je novim zakonom o penzijama došlo do nekih izmena po pitanju beneficiranog radnog staža? Kome su ta prava ukinuta?

Odgovor – Da. Propisano je da se na administrativno-tehničkim radnim mestima, odnosno poslovima, ne može više računati s beneficijama (član 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO), ali konkretizacija na kojim radnim mestima, odnosno poslovimaostaje beneficirani staž, kada su u pitanju određene kategorije osiguranika iz člana 42. ZPIO (policija, spoljni poslovi, BIA, izvršavanje krivičnih sankcija i poreska policija), znaće se posle donošenja podzakonskih akata resornih ministara i ministra nadležnog za poslove PIO. Ovi akti moraju da buduusaglašeni sa zakonskom normom iz člana 6. Zakona o izmenama i dopunama ZPIOu roku od 90 dana od dana stupanja na snagu izmena i dopuna (član 18. Zakona o izmenama i dopunama ZPIO).

Pitanje – Ove godine, 28. decembra, imaću 60 godina i 6 meseci života i 35 godina i dva meseca radnog staža. Da li imam uslov za punu penziju, jer je za ovu godinu predviđeno 35 godina i 8 meseci radnog staža (ili starosna penzija još ove godine podrazumeva punu penziju sa 35 godina).

Odgovor – Aktuelnim Zakonom o PIO za sticanje pune penzije u ovoj godini potrebno je 35,8 godina radnog staža. 

Pitanje – Novi Zakon o PIO mi je „velikodušno” dodao još tri godine rada pre nego što mogu da ostvarim prevremenu penziju. Pri tom moja školska drugarica je u starosnoj penziji od 2010. godine, a ja nisam i to samo zato što sam studirala i završila fakultet na vreme. Zbog toga sam kažnjena sa sedam godina dodatnog rada. Da li se tako nagrađuju žene koje pored porodice (imam samo dvoje dece pa nemam pravo na dodatni staž) i kuće imaju i karijeru.

Odgovor – Novim zakonom o PIO žene koje imaju jedno i dvoje dece imaće pravo na poseban staž, ali tek od 2032. godine. Do tada ovo pravo mogu da koriste samo majke s troje dece. S obzirom na to da imate dvoje dece od 2032. godine to će vam se računati kao jedna godina posebnog staža za šta ćete prilikom obračuna penzije dobiti nešto veću penziju.

Pitanje – Kakav je to zakon koji stupa na snagu u 2014. godini, a odredba o priznavanju staža majkama primenjuje se od 2032?

Odgovor – Novi zakon o PIO stupa na snagu od 1. januara naredne godine, a procena zakonodavca je da se poseban staž za žene s jednim i dvoje dece računa tek za 17 godina. Do tada važi poseban staž samo za majke s troje dece.

Priredila

Jasna Petrović-Stojanović

objavljeno: 20.08.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Višak novca mora da se vrati

Izvor: Politika, 21.Avg.2014, 13:11

Ako je penzija po konačnom penzionom rešenju manja nego što je bila po privremenom, svaki više isplaćen dinar mora da se nadoknadi, ali i Fond mora da izmiri novac za slučaj manje obračunatog čeka ..Novi zakon o PIO koji stupa na snagu 1. januara naredne godine pokvario je računicu mnogim budućim...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.