Manekenke (ne) idu u penziju

Izvor: Politika, 21.Jul.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manekenke (ne) idu u penziju

Top modeli koji su žarili i palili pre bezmalo tri decenije i dalje se pojavljuju kao ekskluzivna lica kampanja poznatih modnih i kozmetičkih brendova

Posle čak 15 godina pauze, graciozna Naomi Kembel (44) otvorila je reviju kuće „Versače” na Pariskoj nedelji mode, sa modelima za jesen-zimu 2013/2014. Kako je pojasnila dizajnerka Donatela, alfa i omega imperije, nasleđene od Đanija, namerno se odlučila za muzu pokojnog brata, crnu gazelu, pripadnicu generacije top modela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja je žarila pre više od 20 godina.

– Ona je neprikosnovena – kratko je obrazložila odluku Donatela Versače.

Istih dana sa naslovnice i foto-specijala španskog travel izdanja časopisa „Harpers bazara” čitaoci su mogli da uživaju u slikama četrdesetosmogodišnje Sindi Kraford. I uz pretpostavku da se koristio foto-šop malo ko bi našao zamerku na izgled nešto starije koleginice koja je reklamirala Holivud kao turističku destinaciju. Iako je karijeru gradila krajem 20. veka, a nakon udaje i rađanja dvoje dece tek sporadično pristajala da radi kampanje, Krafordova u intervjuu za „Netaporter magazin” rekla je da se ne opterećuje godinama.

– Ja sam kao sve druge normalne žene. Ima dana kad se osećam savršeno a ponekad, pak, kažem sebi – Bože ni na šta ne ličiš.

Godine su samo broj i za Kristi Tarlington (44), koja je posle 25 godina ponovo zaštitno lice brenda „Kelvin Klajn“.

Srpkinja Jelena Ivanović, koja je takođe na vrhuncu karijere stajala ispred objektiva najpriznatijih modnih fotografa i čije se ime obavezno nalazilo u agendama kreatora prestižnih modnih kuća, smatra da angažovanje Sindi, Naomi, Linde Evanđeliste nije dokaz da su, iako u godinama, one savršene niti da među mlađim modela nema tako harizmatičnih. – Razlog bi trebalo tražiti u proizvodu koji se reklamira. Najčešće je to nešto namenjeno zrelim ženama te se ne mogu za zaštitna lica angažovati devojke kojima ti preparati nisu potrebni, smatra ona.

Pitamo je da li uopšte profesija manekena poznaje status penzije.

– Da – više je nego precizna Jelena Ivanović, uz pojašnjenje da većina modela završava radni vek nakon 10 godina bavljenja tim poslom.

– Žene obično oko 25, dok muškarci mogu da „potraju” duže. Naravno, ima izuzetaka kao što su supermodeli koji ostaju na sceni zauvek! Manekenstvo je profesija kratkog veka i sa oko 25 godina žena postaje suviše svoja, suviše karakterna da bi bila podložna transformacijama. Izuzetak su zvezde koje su postale više od modela; one su „ime”; imaju status selebritija i kao takve nastavljaju karijeru, ali na drugačiji način, ređim ali ekskluzivnijim pojavljivanjima – smatra Jelena Ivanović, koja danas vodi agenciju za pronalaženje novih lica, a ovih dana zauzeta je oko organizacije regionalnog kastinga „Lice godine” za devojke iz četiri zemlje regiona : Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

-----------------------------------------------------------

Retkost u Srbiji

U našoj zemlji angažovanje nekada vrhunskih manekenki je retko. Obično se pojavljuju u televizijskim reklamama, specijalnim editorijalima jubilarnih izdanja modnih časopisa ili kada se rade zbirne i takođe jubilarne revije. Objašnjenje, tvrde poznavaoci, trebalo bi tražiti u činjenici da smo malo i siromašno tržište, pa se minimalno ulaže i u produkciju namenjenu marketingu.

A. Cvetićanin

objavljeno: 22.07.2013.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.