Ljajić: Nema povišice plata i penzija do aprila 2011.

Izvor: Press, 26.Avg.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nema povišice plata i penzija do aprila 2011.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić sastao se juče sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) i istakao da su male šanse za odmrzavanje plata i penzija pre aprila 2011
On je izrazio očekivanje da će zakon o socijalnoj zaštiti biti usvojen do kraja godine, navodeći da će za njegovu punu primenu biti potrebno da se izdvoji još četiri milijarde dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Ljajić je sa šefom misije MMF-a za Srbiju Albertom Jegerom razgovarao o promenama koje će doneti usvajanje novog zakona o socijalnoj zaštiti. Ministar je ukazao da će „taj normativni akt uvesti niz usluga koje su u potpunosti usklađene sa evropskim i međunarodnim standardima, utvrditi kriterijume na osnovu kojih će biti proširen krug korisnika socijalnih davanja, kao i bolja ciljanost u njihovoj raspodeli".
Ljajić se osvrnuo i na pitanje povećanja plata i penzija i kazao da MMF nije spreman da pristane na njihovo odmrzavanje pre aprila 2011, kao i da bi to ugrozilo kredibilitet Srbije.
- U ovom trenutku ne vidim spremnost MMF-a da pristane na to rešenje i to bi moglo da ugrozi naš kredibilitet, s obzirom da je dogovorena dinamika kada je moguće očekivati odmrzavanje plata i da to podrazumeva novi dogovor - rekao je Ljajić.
Kako Press nezvanično saznaje iz izvora u Vladi Srbije, predstavnici MMF-a izričito su protiv ideje o odmrzavanju primanja budžetskih korisnika i smatraju da nema nikakvih realnih uslova za tako nešto.
- Oni su već iziritirani i pitaju se zašto se uopšte insistira na tome kada je već rečeno da je odmrzavanje plata i penzija moguće najranije u aprilu. Čak su rekli da smo mi jedina država sa kojom po nekoliko puta raspravljaju o jednim te istim stvarima - navodi izvor Pressa.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ponovio je juče da postoje uslovi za „blago povećanje" plata i penzija, kao i da se čeka kraj pregovora sa MMF-om. Dinkić je kazao da je misiji MMF-a izneo predlog o povećanju plata i penzija.
- Dva miliona ljudi ima konstantan pad primanja. Rast od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) nije nešto previše, ali dozvoljava blago odmrzavanje plata i penzija - kazao je on.
Dinkić je rekao i da su mu kolege iz Ministarstva ekonomije Nemačke kazale da u jednom trenutku nisu poslušale savet MMF-a da prekinu programe podrške privredi i time su održale zaposlenost u najtežem delu krize, a blago su i odmrzle plate u javnom sektoru.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.