Kovačević: Mogućnost za nova povećanja primanja u 2016. godini

Izvor: RTS, 14.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: Mogućnost za nova povećanja primanja u 2016. godini

Povećanje plata i penzija neće ugroziti finansiranje budžeta i mere fiskalne konsolidacije, a ukoliko se mere štednje nastave, za narednu godinu postoji mogućnost novog povećanja primanja, kaže za RTS ekonomista Miladin Kovačević.
Miladin Kovačević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se uštedama na platama i penzijama ostvariti sto milijardi dinara, dok će povećanja iznositi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desetak milijardi.

"Svakako neće ugroziti budžet, sem toga, u budžetu je predviđen dodatni prihod od podignutih akciza na tečna goriva od dva dinara", rekao je Kovačević.
Smatra da je MMF pri odobrenju povećanja plata i penzija sagledao sve aspekte.
"S jedne strane, nepostojanje rizika u pogledu konsolidacije – naravno oni imaju neke zamerke na brzinu strukturnih reformi, što je takođe opravdano, ali što se tiče same konsolidacije i rezultata konsolidacije, ona je bolja od očekivane i planirane. To je značajan prostor da se naprave ovi ustupci, tako da je misija na kraju napravila te ustupke", rekao je Kovačević.
Kako kaže, na osnovu saopštenja Misije MMF-a posle sastanka, mislio je da se povećanje neće odnositi na sve sektore za koje je odobreno.
"Bio sam ubeđen da će to biti za prosvetu, osnovno i srednje obrazovanje, da će i za penzionere biti neko povećanje i da će to biti za zdravstvo, ali ne za vojsku i policiju, ne za visoko školstvo. Međutim, na kraju su ipak i to dozvolili, što znači da su ipak vrlo jasno sagledali rizike, napravili precizan račun i naročito je važno da su uvažili socijalne aspekte koje je verovatno premijer njima izložio", rekao je Kovačević.
Eventualna povećanja u narednoj godini će, kaže, zavisiti od dostignutog rasta.
"Predviđen je rast od 1,75 posto. Sa tim rastom bi moglo da se izvrši neko usklađivanje sa inflacijom. Da li će biti moguće neko realno povećanje to će se u jednom trenutku izračunati", rekao je Kovačević i dodao da bi taj račun mogao da se pravi polovinom godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.