Kasparov se vratio iz penzije, igra protiv najboljih

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasparov se vratio iz penzije, igra protiv najboljih

Posle 12 godina penzije, šahovski velemajstor Gari Kasparov vratio se na "teren", ali samo na pet dana, a snage će odmeriti protiv najboljih šahista današnjice.

Ruska šahovska legenda je jedan od "pikova" na "The St. Louis Rapid i Blitz" turniru, gde se najbolji igrači sveta takmiče za nagradni fond od 150.000 dolara. Protivnici će mu ovih dana, na turniru koji traje do 19. avgusta, biti devet najbolje rangiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << šahista na svetu danas.

Više od polovine njegovih protivnika nije bilo ni rođeno kada je on postao svetski prvak, 1985. U proseku, takmičari će od pedesetčetvorogodišnjeg Kasparova biti mlađi 23 godine.

Inače, prosečna starost današnjih velemajstora je 24 godine.

Sergej Karjakin, jedan od glavnih zvezda današnjice i protivnik Kasparova na ovom turniru, postao je velemajstor sa samo 12 godina i osam meseci. Ovaj momak, rođen 1990. godine, i drži rekord kada je u pitanju najmlađi velemajstor u istoriji.

Kasparov je dominirao u međunarodnom šahu gotovo tri decenije, počevši od pobede na sovjetskom juniorskom prvenstvu 1976. godine. Samo devet godina kasnije, 1985. godine, postao je najmlađi svetski prvak u istoriji.

U martu 2005. godine objavio je povlačenje iz profesionalnog šaha kako bi se posvetio politici i pisanju. Od tada radi na promovisanu demokratije u Rusiji, i otvoreni je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kasparov je izjavio da će sav prihod od pobeda na turniru dati za svoju novu strast - promovisanje šaha u Africi.

Don't bury me just yet! "Half of his opponents had not even been born when he first became world champion in 1985." https://t.co/EAQJ5EqdhK

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.