Iz javnog sektora otpuštati i do 30 hiljada radnika godišnje

Izvor: Radio 021, 24.Avg.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iz javnog sektora otpuštati i do 30 hiljada radnika godišnje"

U naredne tri godine deficit budžeta se mora svesti sa oko sedam na 2,5 odsto, izjavio je glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović, napominjući da bi u tom periodu iz javnog sektora trebalo otpuštati i do 30 hiljada radnika godišnje.

Kod države radi 800 hiljada ljudi, a imamo ukupno 1,7 miliona zaposlenih, ukazao je Šestović i naglasio da je takav odnos neprirodan i neodrživ. Na sve to, dodao je on, u javnom sektoru je mnogo onih koji primaju po nekoliko plata, dosta većih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nego kod privatnika.

Upitan o najavljenom smanjenju plata i penzija, Šestović je odgovorio da ne zna šta priprema Ministarstvo finansija, ali je istakao da je preporuka Svetske banke da se smanjenje penzija ostavi za kraj, jer ima dosta drugog prostora za uštede.

Smanjenje penzija jeste najlakše, ali prvo treba smanjiti zarade u javnom sektoru, ali ne linearno, smatra Šestović i naglašava da bi trebalo smanjiti i subvencije javnim preduzećima i preduzećima u restrukturiranju, koja nas godišnje koštaju oko milijardu evra.

Sve dok je tako, privatni sektor ne može funkcionisati dobro, ocenio je Šestović za Blic i poručio da sa najavljenim hitnim merama treba krenuti odmah, danas.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lazar Šestović, Svetska banka: Napred se ne može bez 80.000 otkaza

Izvor: Blic, 25.Avg.2014, 01:37

U javnom sektoru višak je najmanje 80.000 ljudi, a otpuštanje mora da počne odmah, kaže u razgovoru za „Blic“ glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović...- U naredne tri godine deficit budžeta mora svesti sa oko sedam na 2,5 odsto, pa bi u tom periodu iz javnog sektora trebalo otpuštati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.