Grčka razmatra prodaju imovine

Izvor: B92, 26.Maj.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka razmatra prodaju imovine

Atina -- Grčka vlada razmatra prodaju državne imovine da bi došla do novca za smanjenje dugova koji su doveli tu zemlju u tešku krizu.

Premijer Jorgos Papandreu je saopštio da će sa članovima vlade danas razmotriti i konkuretnost domaće privrede i politiku cena.

Suočena sa rekordnim budzetskim deficitom i prevvelikim javnim dugom, socijalistička vlada je smanjila penzije i plate, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećala poreze na promet i objavila rat izbegavanju plaćanja poreza.

Glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar je upozorio da će tržišta ostati "zabrinuta" sve dok se ne otkloni neizvesnost oko toga da li će Evropska unija (EU) realizovati svoju obećanu pomoć vladi Grčke i da li će Grčka biti u stanju da vrati dug.

Blanšar je u intervjuu francuskom finansijskom listu "Tribju", rekao da druge evropske zemlje ne treba da preduzmu tako drastične mere kao Grčka i da će bilion (hiljadu milijardi) dolara za spasavanje evropskih zemalja, koje su odobrili EU i MMF, biti dovoljno, preneo je Rojters.

"Tržišta se pitaju da li će Grčka biti u stanju da otplati svoj dug ili ne. S obzirom na ponašanje grčkih vlasti u prošlosti, njihova sumnja je razumljiva", ukazao je Blanšar.

On je dodao da, takodje, postoji neizvesnost da li je EU sposobna da isporuči novac koji je obećala za finansiranje vlade Grčke.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.