Francuzi protiv reforme penzija

Izvor: B92, 29.Maj.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi protiv reforme penzija

Pariz -- Stotine hiljada radnika u Francuskoj protestovalo je protiv namere vlade da starosnu granicu za odlazak u penziju podigne iznad 60 godina.

Predsednik Nikola Sarkozi kaže da je odlazak u penziju u 60. godini neodrživ s obzirom na produženi životni vek.

Sa druge strane, sindikati reformu penzijskog sistema Francuske vide kao još jedan udar na evropski model društvene zaštite.

Vlada hoće da podigne granicu na 61 ili 62 godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o čemu je rasprava počela znatno pre izbijanja tekuće evropske dužničke krize. Sarkozi je reforme penzijskog sistema postavio za svoj glavni prioritet u ovoj godini.

Uprkos protestima gotovo 400.000 ljudi, planovi vlade o penzionisanju blede pred oštrim merama štednje koje uvode druge evropske države, uključujući Grčku, Irsku i Portugal.

Španija i Italija su takodje objavije stezanje kaiša pošto je dužnika kriza, koja je počela u Grckoj, oslabila evro i stavila u pitanje budućost zajedničkog novca 16 država EU.

Neki francuski sindikati kažu da manjkovi u državnom budžetu za penzije mogu da budu sređeni povećanjem mesečnih uplata zaposlenih. Produženje godina za odlazak u penziju je "krajnje nepravedno" i odraz je "opsesije da se ide u korak sa Nemačkom", kažu sindikati.

Nemačka je nedavno podigla starosnu granicu za penzionisanje sa 65 na 67 godina s obzirom na sve starije stanovništvo. Mnoge zemlje EU imaju 65. godinu kao granicu za odlazak u penziju, mada neke dozvoljavaju raniji odlazak žena i onih u profesijama koje se smatraju napornim.

Vlada takodje razmatra povećanje broja godina rada za dobijanje pune penzije. Sada je potrebno 40 godina, što će biti produženo za još godinu tokom 2012, ali može biti i više u novoj refromi.

Predlozi o penzijskoj reformi biće okončani u julu - usred sezone odmora kada je sindikatima teško da organizuju proteste - i biće predati na usvajanje parlamentu u septembru.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.