Dovoljno novca za penzije

Izvor: RTS, 11.Sep.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno novca za penzije

Novca za penzije i socijalna davanja biće dovoljno, a za najsiromašnije penzionere predviđa se isplata 13. penzije. Iako mnogi stručnjaci kažu da su dotacije iz budžeta za penzije visoke i dugoročno neodržive, svaki isplaćeni dinar za penzije kroz poreze više puta se obrne i ponovo se vrati u budžet.

Pored rebalansa budžeta ima dovoljno novca za penzije i socijalna davanja, a 13. penizija očekuje one najsiromašnije. "Ja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tebi, ti meni" - tako bi izgledao put novca koji prođe iz budžeta kroz penzionerske džepove. Međutim, direktne dotacije iz budžeta nisu samo trošak društva, već potrošnja od koje ima i koristi, a ne samo štete.

Više od polovine budžetskih rashoda od 500 milijardi dinara odlazi za socijalno-invalidsko osiguranje i dotacije penzionerima.

Ivan Nikolić, iz Ekonomskog instituta, kaže da se u rashode može ubrajati upravo ono što se izdvaja za transfere u penzijskom fondu.

"Nivo penzija je vrlo nizak i najveći deo izdataka penzionera odlazi na kupovinu osnovnih životnih namirnica", ističe Nikolić i dodaje da su penzioneri vrlo odgovorni i disciplinovani u plaćanju dažbina državi, "tako da se najveći deo onoga što dobiju upravo državi i vrati".

S obzirom na to da su penzioneri najurednije platiše, koji u proseku plaćaju najmanje 10 posto PDV-a, nije teško izračunati da se u budžet vrati najmanje 25 milijardi dinara godišnje.

Ukoliko bi se penzije isplaćivale srazmerno prilivu u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, Srbija bi lako rešila budžetski deficit. Kako se za sada neće dirati prava penzionera, pred vlastima je da traže dugoročno održivo rešenje.

Mlađan Kovačević, zamenik direktora Zavoda za statistiku, kaže da Svetska banka u svojoj studiji "učini više sa manje"  predviđa da bi na takav način za desetak godina penzije mogle biti alimentirane u nivou od 10 odsto od prosečnih zarada.

U Srbiji boravi delegacija MMF-a koja odavno ukazuje na traženje rešenja za uštede i beneficije na osnovu rada i učešća penzija u budžetu. Za sada se pominje povećanje granice za odlazak u penziju, ali i neka druga rešenja koja će biti aktuelna i posle 2014. godine, kada se očekuje izlazak iz svetske ekonomske krize.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.