Dogovor ili odluka Vlade o minimalnoj ceni rada

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor ili odluka Vlade o minimalnoj ceni rada

Za odluku o smanjenju plata i penzija neophodan je dogovor o minimalnoj ceni rada. Zbog toga će sindikati, poslodavci i Vlada danas započetu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta nastavati u nedelju. Ukoliko se ne dogovore o minimalnoj ceni rada, odluku će, najkasnije u ponedeljak, kada ističe zakonski rok, doneti Vlada.

Da li se raspravlja o minimalnoj ceni rada ili minimalnoj zaradi, danas nisu mogli da se dogovore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << socijalni partneri. Sindikati su došli sa preciznom računicom da minimalna cena rada treba da bude 137,9 dinara, umesto sadašnjih 115. Po Zakonu o radu na nju utiču: potrošačka korpa, stopa zaposlenosti, kretanje BDP-a, cena, produktivnost i prosečne zarade.

"Mi smo jedini došli sa konkretnom cifrom do koje smo stigli na osnovu člana 112 zakona o radu, druge strane nisu imale nikakve cifre i ušle su u polemiku sa nama iako je ovo čista matematička činjenica", kaže Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost".

Ipak, dogovoreno je da radne grupe sutra razmotre sve elemente i Ministarstvo finansija proceni da li je i za koliko moguće povećanje.

"Ne možete doneti odluku o smanjenju plata i penzija pre nego što regulišete minimalnu zaradu. Da vidite da li to možda pogađa još neke ljude da li to štiti neke ljude, to su ozbiljne računice", kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad boračka i socijalna pitanja.

Prema računici sindikata, minimalna zarada, na osnovu povećanja cene rada, sa 20.000 dinara treba da dostigne 33 hiljade. Resorni ministar kaže da za povećanje minimalne zarade nije neophodno povećanje cene rada.

"Minimalna zarada je socijalna kategorija kojom mi štitimo najugroženije kategorije da ne prime manje od minimalne zarade a minimalna cena rada je ekonomska kategorija, dakle mi ne pričamo o istoj kategoriji", kaže Vulin.

Sindikati smatraju da je zakon u tom pogledu nedvosmislen i da su cena rada i minimalna zarada objedinjene. Poslodavci se, u uslovima male produktivnosti i pada BDP-a, protive svakom novom nametu. Smatraju da dogovora oko cene rada neće biti i da će konačnu odluku doneti Vlada.

"Ukoliko Vlada u nekoj meri i predloži povećanje, mi ćemo ne odustajući od svojih zahteva prihvatiti taj stav Vlade, jer mislimo da je ona najodgovornija", kaže Nebojša Atanacković, iz  Unije poslodavaca Srbije.

Kako RTS nezvanično saznaje, nova cena rada bi, u najboljem slučaju, mogla da bude oko 120 dinara po satu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.