DVE GODINE RADA VLADE SRBIJE Brnabić: Do kraja godine još jedno POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

Izvor: Press, 01.Jul.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVE GODINE RADA VLADE SRBIJE Brnabić: Do kraja godine još jedno POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

Premijerka Ana Brnabić danas je zajedno sa članovima Vlade Srbije predstavila rezultate rada u protekle dve godine, kao i prioritete za naredni period.
Foto:Blic
- Ukratko, veoma sam zadovoljna rezultatima koje smo kao tim postigli u protekle dve godine - navela je ona, rekavši da se Vlada pridržava onoga što je i najavljeno u ekspozeu.
Kako je kazala, za nju su dve stvari najvažnije: >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

- Sačuvali smo makroenonomsku stabilnost, koju je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i uspeli smo da pokrenemo transformaciju naše ekonomije uz digitalizaciju - navela je Brnabić.
Ona je istakla da Evropska unija "ostaje naš strateški cilj i naše odredište, uz dobre i prijateljske odnose sa svim drugim zemljama, od Rusije i SAD, preko Kine do Indije".
 



Ona je rekla da želi da se u mandatu ove vlade promeni administracija, da se radi transparentno i efikasno, i da se napravi sistem po kome će javna uprava biti na usluzi građanima.
- “Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu - istakla je ona.
Penzije i plate
Penzije su u protekle dve godine povećane za 12,5 odsto. Kako kaže, najveće povećanje osetili su oni koji najmanje imaju. Ona je podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.
- Nastavljamo da obraćamo posebnu pažnju o penzionerima, i nastavićemo sa povećanjem penzija od kojih će sledeće biti do kraja godine - navela je premijerka.

Kazala je i da su povećane plate u javnom sektoru, naročito u zdravstvu i obrazovanju, od 30 od 28 odsto, kao i da će još jedno povećanje biti do kraja godine.
- Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje. Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više - kazala je Brnabić.
- Ovo pokazuje prioritete Vlade Srbije, a plate se povećavaju na realnim osnovama - navela je Brnabić.
Ona je navela da je povećana i minimalna cena rada za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeni smanjeno poresko opterćenje privrednika. Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Strane investicije
Premijerka Brnabić rekla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kao i da ih je u prošloj godini ušlo 3,5 milijardi, kao i da je od 2012. godine otvoreno 700.000 radnih mesta.
Ona je istakla da je mnogo urađeno kada je reč o infrastrukturi, govoreći posebno o Koridoru 10, ali i Moravskom koridoru, izgradnji autoputa Beograd-Srajevo.
Zdravstvo
- Već danas zdravstvo izgleda potpuno drugačije. Pušten je u rad KBC Niš, KBC "Dragiša Mišović", izgrađena je Onkologija dva, Centar za X nož, kupljena je oprema za veliki broj objekata... Imamo novi dijagnostički centar u Novom Pazaru, pušteno je u rad nekoliko angio sala, rekonstruišu se bolnice i domovi zdravlja... - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je postavljen kamen temeljac za bolnicu "Dedinje 2".
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
- Sve ovo je deo projekta "jedna milijarda evra u zdravstvo", i verujem da građani prepozunaju da zdravstvo izgleda potpuno drugačije. Mnogo smo radili i na kadrovskom zapošljavanju i unapređenju - kazala je premijerka, koja je navela da je u poslednje dve godine zaposleno 7.000 zdravstvenih radnika.
Energetika
Ona je navela da je i ovo oblast u kojoj se dosta radi, istakavši da je za RTB "Bor" pronađen strateški partner - kineski "Zi Đing".
Foto: Sava Radovanović / RAS Srbija
Ana Brnabić
- Pored ulaganja u energetsku infrastrukturu, vodili smo računa i o najšim najsiromašnijim građanima, koji su takozvani "energetski ugroženi kupci", i za oko 70.000 njih je za ovu godinu obezbeđena značajna suma novca kako bismo im pomogli. Nastavljamo da pazimo na socijalnu politiku - rekla je Brnabić.
Poljoprivreda
Ona je navela da se i u ovoj oblasti krenulo "iz minusa", da je pokrenut čitav set sistemskih mera, ali i da su otvorena mnoga nova tržišta za srpske poljoprivredne i prehrambene proizvode.
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
- Uveliko radimo na sistemima navodnjavanja, elektrifikaciji polja, i sve ovo je već uveliko počelo da se radi - istakla je Brnabić.
Vladavina prava
Kako je istakla, ovo ostaje jedna od glavnih prioriteta Vlade na čijem je čelu, istakavši da iako Srbija trpi stalne kritike, u ovoj oblasti je dosta urađeno. Posebno se osvrnula na borbu protiv korupcije, ali i na propise koji su u tom cilju doneti.
Rekla je i da se radi na promeni Ustava, kao i da je "ovo prvi put u Srbiji da postoji ovakva dugačka i sadržajna debata".
- Ovim konsultacijama uveden je potpuno novi sistem kako se razgovara o promenama Ustava. Ministarstvo pravde je završilo tekst, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije - istakla je ona.
Foto: Profimedia / RAS Srbija
Kazala je i da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja, i da će to (evrointegracije) nastaviti da budu jedan od glavnih prioriteta vlade Srbije.
Navela je i da je Vlada Srbije pomagala predsedniku Aleksandru Vučiću kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.
Obrazovanje
- Hrabro smo započeli reformu našeg obrazovanja. Informatika je uvedena u sve osnovne škole, a u sistemu imamo dve generacije sa 44 eksperimentalnih odeljenja - navela je Brnabić.
Istakla je da se radi na dualnom obrazovanju, da su kompanije zainteresovane za ovaj program ne samo kada je reč o srednjoškolcima, već i studentima.
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
- Prvi put u Srbiji je formiran Fond za nauku - istakla je premijerka, koja je kazala da je Srbija ove godine vraćena u CERN.
Kazala je i da su obnovljeni objekti škola i vrtića, da se uvode digitalne učionice, kao i da je će ih od 1. septembra ove godine biti 10.000.
E-uprava
E-recept, e-upis u vrtić, e-sudovi takođe su neke od novina koje je uvela Vlada Srbije u poslednje dve godine, navela je Brnabićeva.
"Najslabija karika"
Na pitanje novinara ko je "najslabija karika" u Vladi Srbije, Brnabić je rekla da je "ovo moj tim i ja sam njime zadovoljna".
- Ne postoje najslabije karike, svi se trude da rade najbolje što mogu. Negde treba unaprediti rad, negde stvari dobro stoje. Ja sam i kod sebe videla šta treba da poboljšam u radu - kazala je premijerka, rekavši da o unapređenju rada vlade uvek ima mesta, i da se o tome razgovara iza zatvorenih vrata.
Govoreći o najavljenim postkupljenjima, od gasa, do putarina, ona je rekla da se "mi fokusiramo na trajno povećanje životnog standarda".
Kosovo i Metohija
Kada je reč o situaciji na severu Kosova i Metohije, gde danas ne radne prodavnice, trafike, pekare, benzinske stanice, Brnabić je navela da je sve to "posledica onoga o čemu mi pričamo sedam meseci unazad".
- Ne možete da dobijate "na kašičicu" stvari alternativnim pravcima. Pratićemo sitauciju i u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našim građanima na KiM - navekla je Brnabić.
Na pitanje novinara o kritikama na račun rada vlade, od nerešenog slučaja rušenja u Hercegovačkoj, problematičnih privatizacija, ne biranja direktora na konkursima, Brnabić je rekla da je za nju važno da je povećana minimalna cena rada, ali i neke druge stvari.
- Mislim da je na građanima da odluče da li žele da rade sa vladom koja se fokusirala na osnovne i najznačajnije potrebe građana, pre od nekih drugih stvari, poput izbora direktora javnih preduzeća na konkursima. Ne kažem da ne treba, ali smo mi izabrali ovako - odgovorila je Brnabić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.