Bugari na ulicama, neće u penziju sa 53

Izvor: B92, 13.Jun.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari na ulicama, neće u penziju sa 53

Stotine policajaca, vatrogasaca i zatvorskih čuvara, izašlo je na ulice bugarske prestonice i pozvalo vladu da preispita plan o podizanju granice za penziju.

Oko 1.000 policajaca iz cele zemlje sastalo se u centru Sofije, noseći nacionalne zastave i bubnjeve i zahtevajući da prođe period od tri godine pre nego što zakon o novoj granici za odlazak u penziju - 52 godine i 10 meseci - stupi na snagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Oni sada mogu da dobiju državnu penziju najranije u srednjim 40-im godinama.

Ovaj protest je prvi veći izazov za vladu desnog centra premijera Bojka Borisova, koja treba da reši probleme u javnom sektoru, kako bi obezbedila rast i poboljšala životni standard u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Vlada je prošlog meseca odobrila plan da granica za odlazak u penziju bude pomerena, a uslovi za prevremeno penzionisanje ograničeni, u nastojanju da obezbedi novac za penzionere.

Odlazak mladih iz Bugarske, od pada komunizma u toj zemlji 1989. doveo je do toga da je penzioni sistem progutao 37,5 odsto budžeta, za 12,8 odsto više nego 2003. godine.

Bugarska populacija opala je za petinu od 1990. i sada broji 7,25 miliona stanovnika.

Prema podacima Svetske banke, 2050. godine, samo jedan od dvoje stanovnika Bugarske biće radno sposoban, preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugari protestuju protiv penzije u 52. godini

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2015

Stotine policajaca, vatrogasaca i zatvorskih čuvara, izašlo je na ulice bugarske prestonice i pozvalo vladu da preispita plan o podizanju granice za penziju...Oko 1.000 policajaca iz cele zemlje sastalo se u centru Sofije, noseći nacionalne zastave i bubnjeve i zahtevajući da prođe period od tri...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.