Bajec: Srbiji ne preti bankrot

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2010, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Srbiji ne preti bankrot

BEOGRAD -

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da je uveren da se u Srbiji neće dogoditi grčki scenario, kao i da srpska privreda neće doživeti bankrot.

Najnoviji podaci nagoveštavaju blagi oporavak domaće privrede, rastu proizvodnja i izvoz, a rast cena na malo je u junu, bar kako kaže statistika, zaustavljen, što je značajno s obzirom na niske plate i penzije, rekao je Bajec >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za današnje Novosti.

On, međutim, najviše brine što povećanje proizvodnje robe i usluga još nije "povuklo" zaposlenost.

"To je najveći problem. U tom kontekstu treba razumeti i mere Vlade kojima se domaćim i stranim investitorima daju olakšice prilikom novog zapošljavanja, što je u nekim slučajevima već dalo rezultate", istakao je Bajec.

Bajec je rekao da je uveren da u Srbiji neće doći do grčkog scenarija.

Prema njegovim rečima, srpski javni dug iznosi oko 11 milijardi evra, a fiskalni deficit za ovu godinu planiran je na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ipak, za naše prilike to nije malo, jer je za pokriće deficita potrebno oko 1,5 milijardi evra. Odatle pouka za Srbiju da treba zavesti red i punu disciplinu u oblast javnih finansija, kaže Bajec.

Naglasivši da srpskoj privredi ne preti nikakav bankrot, Bajec je rekao da, da je to slučaj, MMF ne bi dao pozitivno mišljenje o dosadašnjem sprovođenju programa Vlade i NBS u uslovima krize, niti bi bord direktora MMF odobrio dalje korišćenje kredita za jačanje deviznih rezervi zemlje.

Ipak, Bajec je upozorio da je naš ukupni spoljni dug - privatni i javni - blizu 70 odsto bruto domaćeg proizvoda i da će u narednim godinama značajan deo naših izvoznih prihoda otići u otplatu dela tog duga.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.