250 pedijatara odlazi u penziju, ko će ih zameniti?

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

250 pedijatara odlazi u penziju, ko će ih zameniti?

Ove godine u Srbiji 250 pedijatara odlazi u penziju, a mladih gotovo i da nema.

Istraživali smo da li može da se nadomesti generacijski jaz a da to ne osete najmlađi pacijenti.

Hodnici Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj uvek su prepuni a u ovoj klinici dnevno pregleda se između 500 i 900 mališana iz zemlje ali i regiona.

Doktor Stefan Đorđević, u Tiršovoj počeo je da radi pre četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine sa svojih 25 godina. U poslu ga najviše raduje kada njegovi mali pacijenti ozdrave i odu kući.

"Velika stvar je investirati za decu jer to je nešto što se vraća višestruko, mislim da je to razlog sto je većina kolega odabrala pedijatriju. Nije mali broj dece koja se ovde leče i kada vidite to izlečenje onda shvatite da je to veliko zadovoljstvo i za lekare i za porodicu, prosto to je investicija i za društvo", smatra on.

Sa druge strane, pedijatara je u Srbiji sve manje. Stariji pedijatri odlaze u penziju, a mladih koji dolaze je sve manje i gotovo nedovoljno za potreban broj zaposlenih u tercijarnim ustanovama poput klinike u Tiršovoj. Prema podacima Batuta, 2017. godine 250 pedijatara odlazi u penziju.

"Ta tema traži detaljnu analizu, pre svega već duži niz godina imamo stare normative koji definitivno potrebno reevaulirati, takođe i napraviti procenu da li je distribucija lekara adekvatna s obzirom na demografske procene koje se dešavaju poslednjih godina", objašnjava Zoran Radojičić, direktor UDK "Tiršova".

Ipak, strategija Ministarstva zdravlja da se odobri zapošljavanje znatno će smanjiti nedostatak deficitarnih lekara iz grana medicine poput pedijatrije.

"Znači globalno gledano pedijatara mislim da na nivou Srbije nema manje a analizom EU standarda Grčka, Italija i mi imamo najveći broj pedijatara. Drugačije je organizovan zdravstveni sistem ali ove tri zemlje imaju najveći broj pediajtara, tako da mislim da ako se na ovaj način kao što ministarstvo planira da doktore iškoluje narednih godina - nećemo imati taj problem", dodaje on.

Mladim kolegama najviše znači praksa i znanje koje usvajaju učeći od starijih kolega.

"Lekari odlaze u penziju ali to se vrlo brzo nadoknađuje sa novim lekarima koji pristižu tako da mislim da postoji jedan dobar balans jedna dobra ravnoteža između broja mladih leksara i broja starijih lekara. Uvek taj broj mora da bude dobro izbalansiran zato što stariji lekari su ti koji donose iskustvo i koji vas edukuju i koji vam pružaju mogućnost da naučite da radite, a mladi su ti koji imaju energiju i koji su voljni da rade i koji prosto mogu da donesu novine i neke nove stvari da uvedu", smatra Đorđević.

Srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaju najviše anesteziolozi, radiolozi, pedijatri, neurolozi, a Ministarstvo zdravlja odobravanjem specijalizacija pokušava da premosti jaz koji je nastao zbog zabrane specijalizacija u jednom periodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.