Razvod braka zbog nešto dinara i 100 hektara zemlje

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvod braka zbog nešto dinara i 100 hektara zemlje

Bračni drugovi moći će, po novom pravilniku, da registruju samo jedno poljoprivredno gazdinstvo

Ministarstvo poljoprivrede rešilo je da „pročisti” redove korisnika državnih subvencija. Nakon što su saopštili da su primetili da neki veliki vlasnici rasparčavaju poljoprivredna gazdinstava na veći broj korisnika,kako bi ostvarili pravo na plaćanja po hektaru, sada isto ministarstvo „istražuje” da li bračni parovi koji prema ličnoj karti žive na različitim adresama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prijavljuju dva porodična gazdinstva i tako ostvaruju uvećan iznos podsticaja.

Resorno ministarstvo je ovih dana, prilikom obnove registracije poljoprivrednog gazdinstva, obavestilo korisnike da bračni parovi s različitim adresama neće ubuduće moći da registruju dva poljoprivredna gazdinstva, već samo jedno.

Poljoprivrednici su na ovo burno reagovali rekavši da ih država tera da prekrše bračne „ugovore”. Prilikom prošlonedeljnog savetovanja u Subotici, kako prenosi agencija Tanjug, bilo je reči i o problematici obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava, koja je u Subotici naterala pojedine porodice na – razvod.

Bračni parovi na istoj adresi više ne mogu imati registrovana dva gazdinstva, za šta predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Branko Vujić kaže da je poseban problem za one koji su u sistemu PDV-a, tako da su pojedini parovi krenuli i u razvod braka kako bi obnovili gazdinstva.

– Ovakva odluka je doneta zbog smanjenja broja gazdinstava koja ostvaruju pravo na subvencije, a mi pozivamo poljoprivrednike da se ne razvode pošto će nadležne inspekcije izlaziti na teren kako bi se uverili u činjenično stanje, što može imati posledice. Jedino što možemo da uradimo jeste da uputimo poljoprivrednike na inspektore Poreske uprave, koji bi mogli da razreše ovaj problem – rekao je tada Vujić.

Đorđe Bugarin iz odbora za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine kaže da je ova mera sprovođenje ograničenja iz Zakona o poljoprivrednim podsticajima po kome oni pripadaju i fizičkim i pravnim licima samo do 100 hektara.

– Bračni drugovi će, po novom pravilniku, koji je doneo ministar na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, moći da registruju samo jedno gazdinstvo. Bilo je raznih slučajeva za ostvarivanje subvencija i za posed koji premašuje 100 hektara. Na primer, fiktivni ugovori o zakupu između srodnika ili bivših supružnika. Pravna lica su pokušala da svojim zaposlenima izdaju zemlju u zakup i da onda oni registruju poljoprivredno gazdinstvo. Kada je uslov za subvenciju po hektaru bilo plaćanje PIO, formalno se spajalo više malih gazdinstava. Jedan plaća PIO, ostali mu to srazmerno nadoknade, a svi dobiju subvenciju – kaže Bugarin.

On napominje da je sprovođenje pravilnika o obnovi registracije gazdinstvima napravilo trošak od nekoliko desetina hiljada dinara zbog izvoda iz katastra. Ranije za obnovu registracije, ukoliko nije bilo promena u posedu, nije bilo takvog troška. Sada, zato što je stupio na snagu Zakon o podsticajima, traže se i novi izvodi iz katastra o posedu što je za zemljoradnike, u ovom trenutku nakon prošlogodišnje katastrofalne suše, prevelik trošak, kaže Bugarin.

J. Rabrenović

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Država "tera" seljake da biraju - brak ili zemlja

Izvor: Kamatica.com, 21.Mar.2013, 11:30

Ministarstvo poljoprivrede rešilo je da „pročisti” redove korisnika državnih subvencija nakon što su saopštili da su primetili da neki veliki vlasnici rasparčavaju poljoprivredna gazdinstava na veći broj korisnika,kako bi ostvarili pravo na plaćanja po hektaru..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.