A sad ono pravo: Srpski Fener na šampiona Evrope, veliki derbi Barsa - Olimpijakos (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 10.Apr.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A sad ono pravo: Srpski Fener na šampiona Evrope, veliki derbi Barsa - Olimpijakos (VIDEO)

Poznati parovi četvrtfinala Evrolige...

Najboljih osam timova u Evropi su: CSKA, Real, Barselona, Fenerbahče, Panatinaikos, Efes, Olimpijakos i Makabi. Titulu šampiona Starog kontinenta brani izraelski Makabi iz Tel Aviva, a najozbiljniji favoriti za osvajanje trofeja su CSKA i Real Madrid. Sve utakmice će biti odigrane između 14. i 28. aprila. Na Fajnal foru u Madridu, u prvom polufinalu će se sastati bolji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << iz duela Real - Efes i Fenerbahče - Makabi, dok će drugi polufinalni par činiti pobednici duela CSKA - PAO i Barselona - Olimpijakos.

Na Fajnal foru će od  srpskih igrača učestvovati Nenad Krstić, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić, dok će trenere predstavljati legendarni duo Željko Obradović i Dušan Ivković.

CSKA – PAO

Istorija će se ponoviti, pa će drugu godinu zaredom koplja ukrstiti dva evropska velikana koja u svojim vitrinama imaju po šest titula šampiona Starog kontinenta. Da su se ova dva tima sastala bilo koje od prethodnih sezona, verovatno ne bi bilo izrazitog favorita, ali sada su stvari dosta drugačije. CSKA je ove sezone verovatno prvi favorit da se popne na krov Evrope, dok Atinjani igraju vrlo promenljivo i od odlaska Željka Obradovića daleko su od one ekipe koja je harala Evroligom. S druge strane, njegov kum Dimitris Itudis, je stvorio sjajan tim u prestonici Rusije, završio prvu fazu bez poraza, da bi u drugoj napravio skor 12-2 kakvim niko drugi ne može da se pohvali. Pao je, opet, do plasmana došao sa četvrtog mesta u poslednjem kolu sa skorom 7-7 i to zbog činjenice da je Makabi pobedio Albu i pogurao ga ka osam najboljih. Iako je prethodne godine CSKA morao da odigra pet mečeva kako bi obezbedio plasman na Fajnal for u Milanu, za Grke bi ove sezone bio pravi podvig ako bi uspeli da toliko namuče Armiju na putu za Madrid, iako ih nikada nije lako dobiti u OAKA areni.



REAL MADRID - EFES

Real se prošetao kroz TOP 16 fazu. Porazi od Barselone i Panatinaikosa su usledili kada su Kraljevići već obezbedili visok plasman u grupi, pa i nemaju neku bog zna kakvu težinu. Posle CSKA su najefikasniji tim TOP 16 faze, ali su zato samom vrhu i kada je u pitanju defanziva. Rudi Fernandez je najbolji strelac Madriđana u Evroligi ove sezone, a značajno je, gotovo za tri poena, podigao prosek u TOP 16 fazi, gde beleži 14,1 poen po utakmici. Prava snaga Reala leži u jakoj rotaciji i izraženoj kreativnosti u napadu. Ako im bivši NBA igrač, Gustavo Ajon, igra svega 17 i po minuta po utakmici, onda vam je i jasno zašto su tu gde jesu, na vrhu svoje grupe. S druge strane Efes je na jedvite jade prošao u četvrtfinale. Turska ekipa koju sa klupe predvodi Duda Ivković je imala biti ili ne biti utakmicu protiv Fenerbahčea i izgubila, pa su u Istanbulu sve nade položene u Unikahu, koja da nije savladala Laboral Kuću, ni Efes ne bi bio u četvrtfinalu. No, po turski tim se sve dobro završilo, ali sada im sledi serija na tri dobijene protiv moćnog Reala koji će pritom imati i prednost domaćeg terena. Prve dve utakmice se igraju u Madridu, treća u Istanbulu, eventualna četvrta takođe u turskoj, dok će eventualna majstorica biti odigrana u glavnom gradu Španije.



BARSELONA – OLIMPIJAKOS

Uz okršaj Fenerbahčea i Makabija, ovo će verovatno biti i najneizvesniji četvrtfinalni par Evrolige, pošto je sama završnica najkvalitetnijeg evropskog takmičenja prethodnih godina postala nezamisliva bez ova dva tima. Katalonci su dominirali u prvoj fazi izgubivši samo jedan meč, da bi Top 16 započeli dosta slabije. Međutim, onda je usledila velika serija od osam pobeda u nizu, pa je ekipa Ćavija Paskvala došla u poziciju da se bori i za prvo mesto, ali je na kraju ipak morala da se zadovolji drugom pozicijom. S druge strane, Pirejci su bez poraza završili prvu fazu (jedini uz CSKA), dok su u drugoj dobili 10 od 14 mečeva i nisu bolje plasirani isključivo zbog činjenice da su se u grupi F našli i Fener i CSKA koji su bili možda i najbolji evroligaši od Nove godine. Nesalomivi duh grčkog tima, a pre svega njihovog lidera Vasilisa Spanulisa nikada ne treba potcenjivati. Pored toga, svako gostovanje u predgrađu Atine predstavlja pakao za goste i ukoliko Barsa kiksne na svom terenu to bi moglo da znači i eliminaciju u četvrtfinalu. Jedno je sigurno – očekuje nas spektakl koji bi mogao da se protegne i u pet epizoda!



FENERBAHČE - MAKABI

Šampion Turske i šampion Evrope će igrati za prolaz na fajnal-for, a nezgodno je reći koji tim je favorit. Na papiru bi svakako to trebalo da bude Fenerbahče, ali Makabi je nebrojeno puta pokazao da ni u ludilu ne smete da ga otpišete. Fenerbahčeu je malo falilo da se nađe na vrhu grupe F, a utakmica u Moskvi kada su nadigrali moćni CSKA, pokazala je da Turci sigurno imaju potencijalni kvalitet za najviši domet. Kako je CSKA u samom vrhu favorita za osvajanje, ako ne i najozbiljniji kandidat, pobeda Fenera dodatno dobija na težini. No, u košarci se nikada ne zna, a takmičenje po grupama je vrlo često potpuno drugačije od onog koje se igra u nokaut fazama. Turska je u istoriji samo dva puta imala predstavnika na Fajnal foru Evrolige, a oba puta je to bio Efes. Fener bi plasmanom u četiri najbolja tima ostvario najveći uspeh u istoriji kluba, dok je Makabi 12 puta bio na smotri najboljih timova Evrope, a ukupno šest puta se našao na krovu Starog kontinenta. Makabi je uz Efes jedini tim u četvrtfinalu koji je grupnu fazu završio sa negativnom koš razlikom i daleko je od nivoa na kojem je igrao prošle sezone kada ih je Dejvid Blat odveo na tron Evrope.



Pišu: Grujica Andrić i Uroš Orlović

(FOTO: MN Press)
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.