Zabranjena Parada ponosa

Izvor: Studio B, 03.Okt.2012, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena Parada ponosa

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je održavanje Parade ponosa i svih skupova, koji su bili zakazani za subotu, 6. oktobar. Skupovi su, kako je navedeno, zabranjeni zbog bezbednosnih razloga.

"Parada ponosa" kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, 6. oktobra zabranjeni su, a uslovi za takvu odluku su se stekli na osnovu svih procena bezbednosnih službi i preporuke Biroa za koordinaciju rada službi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bezbednosti, izjavio je danas premijer i ministar policije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je takva odluka doneta jer postoje najava ozbiljnijeg ugrožavanja reda i mira i bezbednosti građana građana.

"U ovom trenutku smatramo da je Srbiji najmanje potrebno da dođe do sukoba i žrtava i da su se zato stekli uslovi da se zabrane svi skupovi zakazani za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru 'Parade ponosa'", istakao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

To, precizirao je on, znači da će biti odloženo održvanje utakmica najavljenih za subotu, svi skupovi najavljeni u znak protivljenja održavanju "Parade ponosa" s ciljem da se sačuva stabilan javni red i mir.

"Kredibilitet Srije je jako važan da pokaže snagu svoje države i ovo ne znači nikako povlačenje i kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim i bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini", ukazao je on.

Dačić je kazao da se MUP ni na koji načicn ne meša, niti osporava bilo čija ljudska i građanska prava i slobode.

"Ova odluka nije usmerena protiv prava bilo koga. Ova odluka je rešenje da zaštiti bezbednost građana Beograda i da spreči sve eventualne sukobe i konflikte i izbijanje raznih nemira koji mogu da ugroze i diplomatsko-konzularna predstavništva stranih država i naravno da zaštiti, pre svega, živote građana i pripadnika MUP", poručio je Dačić.

On je naveo da će shodno tome biti obezbeđenja i večerašnja izložba "Eče homo", koja je, kako je ocenio, izazvala "veliko uznemirenje javnosti, jer je reč o provokativnom kontekstu u kojem se spominje Isus Hrist". Zato će, dodao je, izložbu obezbeđivati 2.000 policajaca.

Patrijarh srpski Irinej zatražio je ranije od premijera Ivice Dačića da, snagom svog autoriteta, zabrani održavanje najavljene "Parade ponosa" i izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, patrijarh poručuje da je reč o nagoveštenoj "tragično komičnoj paradi srama", koja baca tešku moralnu senku na Beograd na, kako je rekao, našu vekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo porodice, kao osnovne ćelije ljudskog roda.

Kada je reč o izložbi, Patrijarh kaže da je to "dubokovređajuća izložba" koju propagiraju homoseksualcim, organizatori gej-parade, a njeno otvaranje je najavljeno za večeras.

"Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da vam se u ime Srspske pravoslavne crkve, njenih vernika koji predstavljaju dominantnu većinu Republike Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtevom, da autoritetom Predsednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin", navodi patrijarh.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjena Parada ponosa

Izvor: EurActiv Srbija, 03.Okt.2012

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je 3. oktobra održavanje Parade ponosa i svih skupova koji su bili zakazani za 6. oktobar. Skupovi su, kao i prošle godine, zabranjeni zbog bezbednosnih razloga. Organizatori beogradske Parade ponosa najavljuju da će taj skup biti na neki način obeležen,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Šta nam se neće desiti u subotu?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2012

Pošto u subotu ipak neće biti Parade ponosa, može se reći da Srbija i njeni građani, a posebno Beograđani, "gube" mnogo. Kao i ove, i prošle godine 2. oktobra doneta je odluka da policija ne može da garantuje bezbednost i zbog toga je zabranjeno održavanje svih skupova u Beogradu. Ista priča...

Nastavak na Vesti-online.com...

Odbranjena izložba, zabranjena Parada

Izvor: SEEcult.org, 04.Okt.2012, 05:18

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je održavanje Parade ponosa u Beogradu, zakazane za 6. oktobar, a kao i prošle godine, ta odluka je doneta na osnovu bezbednosne procene. Policija je uspela da odbrani izložbu “Ecce homo” u CZKD-u, koja je otvorena na kratko uz jake mere bezbednosti...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.