Ukrajina: Ikonama i krstovima protiv gej aktivista

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Ikonama i krstovima protiv gej aktivista

Stotinak pripadnika LGBT populacije su pod jakim policijskim obezbeđenjem danas u Kijevu održali prvu gej paradu u Ukrajini.

"Ovo se može smatrati istorijskim danom", rekla je agenciji Frans pres portparolka organizatora parade, Elena Semionova.

Ona je dodala da se pripadnici LGBT populacije danas osećaju kao i drugi građani Ukrajine, "čija se prava poštuju". Kako je javio dopisnik Frans presa, parada je organizovana daleko od centra Kijeva, trajala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je samo 20 minuta, a obezbeđivalo ju je stotinak policajaca.

Aktivisti su nosili zastave sa duginim bojama, simbolom gej populacije, a neki su u rukama držali transparente na kojima je između ostalog pisalo: "Homoseksualnost nije bolest". Skup je pokušalo da spreči oko 500 oštrih protivnika gej pokreta.

Oni su učesnicima parade uzvikivali "Idite iz Ukrajine", ali zahvaljujući policijskom obezbeđenju, nisu uspeli da im se približe.

U maju prošle godine su gej paradu u Ukrajini otkazali organizatori, zbog strahovanja da bi moglo da dođe do sukoba pripadnika gej populacije i protivnika njihovih pokreta. Skup pripadnika homoseksualnih manjina održan je danas i u Moskvi, gde je uhapšeno 30 osoba.

Demonstranti su izašli na ulice u znak protesta zbog zakona kojim je sa 16.000 dolara predviđeno kažnjavanje učesnika događaja u organziciji pripadnika seksualnih manjina i širenje informacija o njima. Zakon još nije usvojen, a skup, za koji dozvola nije bila izdata, su pokušali da spreče protivnici LGBT populacije, koji su nosili ikone i krstove.

Policija je saopštila da je uhapšeno oko 30 aktivista gej pokreta i njihovih protivnika.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održana prva gej parada u Ukrajini

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2013

Stotinak pripadnika LGBT populacije su pod jakim policijskim obezbeđenjem danas u Kijevu održali prvu gej paradu u Ukrajini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.