U Beogradu održana Parada ponosa, nisu zabilježeni veći incidenti

Izvor: Cafe.ba, 28.Sep.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu održana Parada ponosa, nisu zabilježeni veći incidenti

BEOGRAD (AA) - Oko 2.000 učesnika Parade ponosa prošetalo je danas centralnim beogradskim ulicama.

Oni su nešto prije 13:00 sati krenuli ispred zgrade Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine Srbije, gdje su im se obratili predstavnici međunarodnih organizacija, Evropskog parlamenta i predstavnika LGBT zajednice iz Srbije i zemalja regije, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

U koloni sa učesnicima Parade bili su i ministri u Vladi Srbije Kori Udovički, ministarka državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i lokalne uprave, ministar kulture Ivan Tasovac, ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović kao i mnogi predstavnici državnih institucija Srbije.

Tokom održavanja Parade ponosa koju je obezbjeđivalo oko sedam hiljada pripadnika policije koji su obezbjeđivali trasu kretanja postavljeni u nekoliko prstenova, nije bilo ozbiljnijih incidenata, a nakon nekoliko pokušaja da probiju kordon policije, u blizini Trga Slavija, nekoliko lica je privedeno.

Tokom održavanja šetnje centar Beograda nadlijetao je policijski helikopter.

Pripadnici LGBT zajednice, uglavnom mladi nosili su zastave duginih boja kao i transparente podrške toj zajednici. Na čelu kolone bio je istaknut transparent "Ponos za sve".

Predstavnici međunarodnih institucija su u obraćanju prisutnima pozdravili današnje održavanje Parade ponosa u Beogradu, posebno se zahvalivši bezbjednosnim službama na čelu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Majkl Devenport, američki ambasador u Srbiji, je današnje održavanje Parade ponosa u Beogradu ocjenio napretkom u ostvarivanju ljudskih prava Srbiji. On je posebno zahvalio pripadnicima policije što su omogućili održavanje današnje šetnje i skupa ispred Skupštine Srbije.

Sličnu poruku uputili su i ostali predstavnici evropskih institucija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 15:00 sati vanrednu konferenciju za novinare na kojoj se očekuje da će govoriti o današnjoj Paradi ponosa.

Parada ponosa u Beogradu zbog sigurnosnih rizika nije održana u prethodne dvije godine. U neredima na skupu 2011. godine povrijeđeno je više učesnika i policajaca.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Incident

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.