SPC se protivi organizovanju parade ponosa

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC se protivi organizovanju parade ponosa

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva se odlučno protivi organizovanju takozvane parade ponosa, jer je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, saopštio je danas Sveti Arhijerejski Sinod SPC.

Istovremeno, svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo i to važi i za nasilje prema licima ili grupama koje po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili štaviše, ugrožavaju javni moral, navedeno je u saopštenju za javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << portparola Svetog Arhijerejskog Sinoda episkopa bačkog Irineja povodom najava gej parade u Beogradu.

SPC je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije, pogotovu ukoliko ona vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprikosnovenost dostojanstva ličnosti.

Zvaničan stav Svetog Arhijerejskog sinoda SPC, kao i istovetan stav svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, a u vezi sa pravima takozvanih seksualnih manjina, objavljen je još tokom javne rasprave o predlogu Zakona o zabrani diskriminacije.

U saopštenju se podseća na reči Svetoga pisma Novog Zaveta, koje za hrišćane jesu duh i život i koje nikada neće biti zastarele, da „ni bludnici (...), ni preljubnici (...) ni muželožnici (...) neće naslediti Carstvo Božje” i da se direktno govori o protivprirodnom seksualnom ponašanju, činjenju srama i pokvarenom umu, o tome da je sramno i govoriti o tajnim postupcima nekih ljudi.

„Osnovna evanđelska blagovest i jedinstvena u zemaljskom svetu novina, kojom je Novi Zavet i na zemlji i na nebu besmrtno nov, jeste: osuđivati greh, a voleti grešnika, spasavajući ga od greha”, rečito govori sveti ava Justin Popović.

„Kao bogoliko biće čovek je uvek nesravnjeno veći od svakog svog greha, pa i onog najvećeg... Hrišćanima nije dopušteno obarati zabludu primoravanjem i nasiljem, nego ubeđivanjem, rečju i krotošću obavljati spasenje ljudi”, govori Justin Popović.

Sveti Jovan Zlatoust govori slično da je naučen da trpi gonjenje, a da ne goni, da bude proganjan, a da ne progonja i da je tako i „Gospod Hristos pobeđivao, ne raspinjući nego raspet, ne zadajući udarce nego primajući udarce”.

„Uvereni da ove reči svetog Jovana Zlatousta, velikog učitelja Crkve i našeg srpskog Zlatousta, svetog ave Justina, nedvosmisleno izražavaju učenje Pravoslavne Crkve, smatramo da je snishodljivost prema nasilju ili još gore otvoreno ili prikriveno pozivanje na nasilje, a pogotovo vršenje nasilja, tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere, ili u ime bilo koje vere, prema bilo kome, pa i prema nesrećnim, upravo tragičnim učesnicima bučno, neuskusno i krajnje provokativno najavljivane svetogrdne parade, apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom”, kaže se u saopštenju.

„Nasiljem se zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava”, dodaje se u saopštenju.

„U današnjem duhovnom, socijalnom i političkom stanju naroda i države, smatramo da su pojedini mediji i pojedine nevladine organizacije radi svojih prizemnih, ako ne i podzemnih interesa, nametnuli ovu otužnu temu čitavom našem društvu, mada je ona za nas suštinski irelevantna”, navedeno je u saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 08.10.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svako nasilje za SPC nedopustivo

Izvor: B92, 08.Okt.2010

Beograd -- "Svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve povodom Parade ponosa zakazane za nedelju... "To važi i za nasilje prema licima ili grupama koje, po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili, štaviše, ugrožavaju javni moral", dodaje...

Nastavak na B92...

SPC se protivi organizovanju parade ponosa

Izvor: SrbijaNet.rs, 08.Okt.2010

Srpska pravoslavna crkva se odlučno protivi organizovanju takozvane parade ponosa, jer je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, saopštio je danas Sveti Arhijerejski Sinod SPC. Istovremeno, svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Ambasada Belgije pozdravlja podršku vlasti održavanju parade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010

BEOGRAD -..Ambasada Belgije u Srbiji pozdravila je danas podršku srpskih vlasti održavanju Parade ponosa u nedelju, u Beogradu, kao i najavu mera kojima će biti osigurana bezbednost tog događaja...U saopštenju ambasade Belgije stoji da ona "snažno podržava srpsku vladu u njenoj odlučnoj opredeljenosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.