Izvor: B92, 08.Okt.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako nasilje za SPC nedopustivo

Beograd -- "Svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve povodom Parade ponosa zakazane za nedelju.

"To važi i za nasilje prema licima ili grupama koje, po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili, štaviše, ugrožavaju javni moral", dodaje se.

Pozivajući se na reči Justina Popovića i svetog Jovana Zlatoustog SPC je povodom Parade ponosa ocenila se "nasiljem zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

„Smatramo da je snishodljivost prema nasilju ili, još gore, otvoreno ili prikriveno pozivanje na nasilje, a pogotovu vršenje nasilja, tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere, ili u ime bilo koje vere, prema bilo kome, pa i prema nesrećnim, upravo tragičnim učesnicima bučno, neukusno i krajnje provokativno najavljivane svetogrdne parade, apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom", navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog sinoda SPC, crkve koje je potpisao episkop bački Irinej.

U saopštenju se navodi da je tema Parade ponosa i seksualnih sloboda za SPC „suštinski irelevantna".

"SPC je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ona vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprikosnovenost dostojanstva ličnosti. U tom kontekstu, ona se odlučno protivi i organizovanju takozvane parade ponosa (ponosa čime? - pitamo se)”, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.