Policija u Viljnusu suzavcem oterala protivnike gej parade

Izvor: Blic, 08.Maj.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u Viljnusu suzavcem oterala protivnike gej parade

Policija u Viljnusu morala je danas da upotrebi suzavac kako bi rasterala više stotina protivnika održavanja prve gej parade, Baltik prajd 2010, koje je organizovano danas u glavnom gradu Litvanije.

Policija je upotrebivši suzavac pokušala da rastera oko 2.000 protivnika održavanja gej parade koji su bacali flaše, kamenice, petarde ka učesnicima povorke, policajcima i novinarima.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se navodi u policijskom saopštenju, privedeno je 19 izgrednika.

Oko 300 ljudi učestvovalo je danas uz jake mere bezbednosti, na prvoj gej paradi ikada organizovanoj u Litvaniji.

U pokušaju da zadobiju poštovanje zajednice, litvanske gej organizacije su dobile podršku više evropskih zvaničnika među kojima su švedska ministarka Birgita Olson i evropski poslanici Mikael Kašman i Ulrike Lunasek.

"Ovo je ključan korak ka toleranciji", izjavio je Frans presu jedan od organizatora gej parade Vitautas Valentinavicius.

Prema rezultatima anketa koje su objavljene uoči održavanja gej parade, većina Litvanaca je protiv tog skupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.