Parada ponosa sve (ne)izvesnija

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa sve (ne)izvesnija

Beograd -- Još nije odlučeno hoće li biti Parade ponosa. Premijer Ivica Dačić ponovio je večeras da će Parada biti zabranjena ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

On kaže i da je šetnja planirana za subotu veliki bezbednosni rizik, ali od organizatora traži da preispitaju organizaciju izložbe "Ecce homo", za koju kaže da vređa osećanja građana Srbije. Organizatori kažu da neće otkazati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontroverznu izložbu švedske autorke Elizabet Olson Valin, iako predsednik vlade apeluje na to.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da "Parada ponosa" predstavlja pitanje bezbednosti a ne ljudskih prava i da će biti zabranjena ukoliko bude postojao bezbednosni problem.

"Ako neko smatra da je to ulazica u EU, evo sutra ćemo sve organizovati po cenu da dodje do velikih sukoba. Ali, ako je to cena za nešto što će biti za deset godina... Srbija ima mnogo važnijih problema", rekao je Dačić.

On je istakao da, kada je reč o Paradi ponosa, nije reč o ljudskim pravima već o bezbednosti.

Vlada se neće baviti ovom temom. MUP će doneti odluku da li će šetnja biti zabranjena. Ni o čemu drugom se ne odlučuje. Policija i MUP će zabraniti taj skup ako proceni da postoje bezbednosni rizici, i sve skupove toga dana”, kazao je Dačić.

Iako šetnja podrške LGBT osobama koja ja najavljena za subotu predstavlja veliki bezbednosni rizik, dodatni rizik je izložba najavljena za sredu, kaže Dačić.

Iako je poruka autorke fotografija, koje prikazuju Isusa Hrista sa transseksualcima, HIV pozitivnim osobama i gej muškarcima, da vera ne diskriminiše ugrožene, već da ih razume, da je sa njima i pomaže im, ministar policije apeluje na organizatore da od nje odustanu

“Ako će na Paradi i svim manifestacijama biti i takvih sadržaja u kojima se Isus dovodi u direktnu vezu s homoseksualcima, gej pokretom itd., ja ne znam kako to može biti pomoć i podsticaj da sve prođe mirno. S druge strane, ovde ljudi ne shvataju da postoji država i oni žele da uzimaju državne poslove u svoje ruke. Mislim na razne organizacije koje prete učesnicima Parade. Atmosfera nije nimalo dobra”, poručio je predsednik vlade Srbije.

Međutim, psiholog i predsednik SDU Žarko Korać kaže da je centralna tema nasilje i da je političari svesno izbegavaju.

Da li neko u našem društvu može da preti teškim batinama, najavljuje zločin, bez ikakve sanckije, jer krivično delo je i pretnja i ugrožavanje bezbednosti. Sramota je ovog društva da javne ličnosti to ne smeju da kažu, jer to nije popularno, kao što se nisu usudili da budu protiv rata ili osude ratne zločine. Sada pokazuju novi pad na nekoj etičkoj lestvici”, kaže Korać.

I dok se kampanja protiv Parade ponosa zahuktva, pojavom sve većeg broja grafita, ali i navijačkog transparenta na utakmici FK Rad, oglasilo se Udruženje evropskih gej policajaca.

Za razliku od policijskih sindikata u Srbiji, koji strahuje za bezbednost policajaca tokom šetnje, iz ovog udruženja poručuju LGBT osobama u Srbiji da su uz njih i šalju svog predstavnika na Paradu.

Član organizacionog tima "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je da su članovi tog tima danas imali redovan sastanak s policijom o održavanju "Prajda" na kome nije bilo reči o tome da će taj skup, najavljen za 6. oktobar u Beogradu, biti zabranjen.

"Danas u 11 sati smo imali sastnak sa policijom koji je redovan i na tom sastanku smo razmatrali dalje bezbednosne detalje o tome kako će se dovoziti i odlaziti... i sve ostalo i nije bilo nikakvih reči o zabrani", rekao je on.

Upitan da prokomentariše nezvanične informacije koje su se pojavile na sajtovima pojedinih medija da je "Prajd' zabranjen, Miletić je naveo da organizacioni odbor o tome nema nikakvih informacija.

"Niti mi, do ovog trenutka imamo bilo kakvu zvaničnu ni potvrdu a kamoli odluku o zabrani", rekao je Miletić, dodavši da "znamo ono što se pojavilo u medijima - da je policija blizu zabrane, ali dalje ništa drugo".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da su izjave političara o održavanju Parade ponosa 6. oktobra dvosmislene, ali da joj se čini da će ona ipak biti održana.

"Čini mi se da će Parade biti i mislim da bi to bio veliki plus, a mi smo, kao institucija spremni da se pridružimo", rekla je Petrušić u beogradskom Medija centru tokom debate "Šta LGBT zajednica želi od institucija".

Ona je kazala da je borba LGBT populacije borba za ljudska prava i da je to doprinos onome što je Srbiji potrebno.

Predstavnica organizacije za lezbijska ljudska prava "Labris" Jovanka Todorović Savović rekla je da Prajd služi sa se skrene pažnja na uskraćena prava LGBT zajednice i da se stvori tolerantnije društvo, od sadašnjeg.

Ona je rekla da odluka o održavanju šetnje koja je zakazana za 6. oktobar trenutno zavisi od dve osobe koje imaju veliku političku moć

u Srbiji, ali da veruje da će šetnje biti.


U sklopu sedmodnevne manifestacije Parada ponosa 2012 danas je u Beogradu održan Sajam LGBT organizacija u Medija centru uz pojačano policijsko obezbedjenje.

Program će se narednih dana odvijati na raznim lokacijama u Beogradu, kao što su Kulturni centar "Grad", Centar za kulturnu dekontaminaciju, Magacin u Kraljevića Marka.

Manifestacija će trajati do 7. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada Ponosa sve (ne)izvesnija

Izvor: medio.rs, 01.Okt.2012

Beograd -- Odluka o tome da li će biti Parade ponosa ili ne još nije doneta.Premijer Ivica Dačić najavljuje mogućnost zabrane ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.